Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Winterse verleidingen

Lees de column van HildeIs Sint nog niet in het land, dan geen snoep in de mand. Kent u die? Ik heb me tot nu toe aardig kunnen beheersen, al zei ik geen nee tegen speculaasstroopwafels. Maar de aanwezigheid van al dat snoepgoed in de winkel begint zijn tol te eisen. Ik móet kruidnoten. Nu. Veel.

Ik doe zo mijn best om gezond te eten, maar de supermarkten en drogisterijen helpen niet mee. De Halloween-koekjes zijn in de uitverkoop, de stellages puilen uit van de zakken pepernoten, speculaasbrokken en chocoladeletters, en twee meter verderop beginnen de kerstkransjes ook al terrein te winnen. Het is onbegonnen werk om te denken dat we immuun zijn voor deze verleidingen. Ik heb óók mijn zwakke plekken, weet u.

Over een kleine week mag ik er van mezelf eindelijk aan toegeven. Niet dat ik dan de hele dag door ga eten, maar een pepernootje of borstplaatje hier en daar kan ik me wel permitteren. Al weet iedereen natuurlijk wat er gebeurt als de verpakking eenmaal open is. De kunst is dan om daarna even niets meer in te slaan/open te maken totdat er een paar dagen zijn verstreken.

Ik vind het alleen jammer dat het altijd dezelfde -bovengenoemde- lekkernijen zijn die we aangeboden krijgen. Daardoor geniet ik niet zo van wat ik eigenlijk eet, en is het op voordat ik het doorheb. Maar ik heb een plan: ik ga lekker zelf Sinterklaasbites maken. Dan kan ik er namelijk nóg meer van genieten en duurt het langer voordat het op is - of deel ik het lekker uit.

Mijn oog is al gevallen op een recept voor appelspeculaastaat met amandelspijs en een om zelf borstplaat te maken. Als je drie uur in de keuken staat en je hebt een mooi resultaat behaald, dan eet je niet de hele schaal leeg in 30 minuten. Mijn ultieme culinaire Sinterklaaswens is echter het maken van speculaas(poppen) uit een ouderwetse houten mal. Lekker klooien met speculaaskruiden, dan de mal invetten, lekker bakken en erachter komen dat de koek toch net iets te veel is vastgekoekt aan de mal, zodat je 'm eruit moet bikken en een nieuwe moet maken. Jammer? Welnee, dat is tactiek: de brokjes kunnen we niet serveren, dus die eten we lekker zelf op terwijl de nieuwe speculaas in de oven zit. Ha!

Bekijk ook

Deksel voor iedere pot
Op ieder potje past wel een dekseltje, maar niet bij mij. Ik verzamel namelijk zoveel doosjes en potjes in mijn keuken, dat ik af en toe de draad kwijtraak. Na een grondige uitmestbeurt van verschillende kastjes kwam ik er laatst achter dat ik een behoorlijk aantal 'weesdeksels' heb. Ach, je zou ze toch maar ineens nodig hebben.

(1)

  • Zelf maken is ook veel lekker, bovendien ruikt je hele huis meteen lekker als je in de oven aan het bakken bent! Ik heb twee jaar geleden nog een kruidnoten-smaaktest gehouden onder alle supermarktvarianten, die ik kon vinden (niet elk jaar voor herhaling vatbaar want het is tijdrovend en veel proefwerk enzo.). Natuurlijk komt daar wel een top 3 uit. Maar in vergelijking met de kruidnootrecepten-marathon die ik de keren daarvoor had uitgevoerd, vielen de winkelsmaken toch in het niet. Lekker zelf variëren met recepten is ook veel leuker :). Meer variatie ook inderdaad. Het enige nadeel is dat je er wel wat meer tijd voor moet vrijmaken. En dat snoepen... Ach, het is maar 1 keer per jaar Sinterklaas, als de zon weer gaat schijnen over een half jaar gaan we weer lekker aan de aardbeien ;).
    Reactie door sonyanijntje

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven