Zoete ontbijtgranen

Cornflakes, froot loops, frosties en choco puffs: het is een kleine greep uit de producten in het ontbijtschap in de winkels. En het staat gelijk aan bergen suiker. Vroeger viel het me al op dat veel van deze producten nu niet bepaald vullend waren en bovendien prima als snacks doorkonden (wie graaide er niet een handje cornflakes om lekker in je mond te kunnen proppen), maar aangezien sommige producten haast geen vezels bevatten en tegelijkertijd wel voor de helft uit suikers bestaan, is dat niet zo verbazingwekkend.
De overstap naar muesli, met meer vezels en eiwitten door de toevoeging van zaden, pitten, noten, volkorengranen en fruit, is een logische. Maar tot voor kort had ik het idee dat het dan niet echt uitmaakte welke muesli ik dan koos. Een grote fout, zo weet ik nu. Want dat er nogal wat verschil in smaak zit tussen het een of andere merk, heeft natuurlijk zo z'n redenen.
Het loont om op de ingrediëntenlijst te kijken naar toegevoegde suikers. Zo wordt cruesli bijvoorbeeld lekker krokant door de mueslibrokken met suiker aan elkaar te lijmen en vervolgens te bakken. Of soms worden er gewoon wat gemoute granen aan toegevoegd, wat betekent dat de granen worden gedroogd als ze licht beginnen te ontkiemen, en dus suiker beginnen te produceren. En zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen, om nog maar te zwijgen over de onbegrijpelijke E-nummers die er soms inzitten.
Voor een gezond ontbijt is het dus aan te raden even achterop de verpakking te kijken of er stiekem niet van alles bij is gegooid om het lekkerder te maken. Kom je er niet uit, dan kun je altijd nog zelf je muesli samenstellen met granen, haver, noten, zaden en vers of gedroogd fruit!
Bekijk ook
Anders ontbijtenEitje, pistoletje en een verse jus? Klinkt als een heerlijke start van de dag, maar in sommige delen van de wereld denken ze daar anders over. Daar halen ze de frituurpan tevoorschijn, zetten ze de tafel vol lekkers en wordt er niet bezuinigd op stroop. Niet verkeerd, zo voor een keertje.
(2)
- Mijn reactie is; koop het boekje: "Wat zit er in mijn eten?" En dan schrik je toch wel; de meeste E-nummers zijn wel zeer slecht. Voor mij is dit mijn "bijbeltje" en ik heb het altijd bij me. Groetjes Mariana.Reactie door Mariana
- Beste Hilde, E nummers zijn helemaal niet zo onbegrijpelijk, en het gros is onschadelijk voor de gezondheid. Een klik met de muis Bijvoorbeeld de consumentenbond en je hebt ze allemaal op het scherm. Groeten, T. MestersReactie door T. Mesters