Calvados
Hier vertellen wij je alles over Calvados. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Calvados.
Gebruik van Calvados
Jonge Calvados kan gedronken worden als aperitief en digestief. Het fruitig boeket van jonge Calvados maakt het ook geschikt om gebruikt te worden bij de maaltijd. Oudere Calvados kan gedronken worden, zoals men bijvoorbeeld ook cognac drinkt. De oude Calvados kan alleen gedronken worden, vergezeld van een kopje koffie, of voor de liefhebbers onder het genot van een sigaar. Calvados kan echter ook goede diensten doen in de keuken, bijvoorbeeld in warme sauzen bij vleesgerechten. Door het hoge alcoholpercentage (tussen 40 en 45%) kun je de drank ook flamberen.
- langere tijdHoudbaarheid
- Drie sterren/drie appels, Vieux, Reservé, V.O., V.S.O.P., Vieille Réservé, Extra Napoléon, Hors d’âge en Age InconnuSoorten
- Alcoholische drankenCategorie
- neeIn te vriezen
Algemene informatie over Calvados
Calvados is een Franse sterke drank, gemaakt van een destillaat van appels. Voor het maken van Calvados worden bittere en bitterzoete appels gebruikt, als Noël de Champs of Argile rouge. Er worden in geringe mate ook peren gebruikt voor de smaak. De appels (en peren) worden handmatig, en bij grotere producenten machinaal, geoogst. Dan worden de appels machinaal tot pulp gesneden, waardoor een dikke brij ontstaat. De brij wordt geperst tot sap. Dit sap laat men gisten tot cider. Voor destillatie van de cider gebruikt men twee soorten destilleertoestellen. Het ene destilleertoestel lijkt op die waar ook cognac mee wordt gemaakt. De appelcider wordt hierin twee keer gedestilleerd om op het juiste alcoholpercentage te komen. Het andere destilleertoestel is modern en bereikt het juiste percentage in één keer. Het destillaat wordt bewaard in eikenhouten vaten, waar het 1 tot 5 jaar zal rijpen. Door het rijpingsproces verfijnt de smaak van de Calvados en verkrijgt het de bekende licht geelbruine kleur.
Calvados komt uit het departement Calvados in Normandië in het noordwesten van Frankrijk. Het is één van de weinige gebieden in Frankrijk waar het klimaat niet geschikt is voor het telen van druiven. Er staan veel fruitgaarden, waaronder appels en peren. Van de appels maakt men appelsap, cider en Calvados. De beste appels worden gehaald uit een klein gebiedje in het departement Calvados: Pays d?Auge. Men gebruikt hier alleen de oude, traditionele destilleerketels. Men zegt dat hier de lekkerste Calvados gemaakt wordt: de Calvados Pays d?Auge. Calvados is een beschermde benaming. Alleen appeldestillaten uit deze streek in Normandië mogen de naam Calvados dragen.
De smaak van Calvados lijkt op een bepaalde manier op die van cognac, zeker naarmate de Calvados langer gerijpt is. Hij is alleen droger, en voelt daardoor wat straffer en brutaler aan. Calvados is verkrijgbaar in de slijterij. Wanneer je op vakantie bent in Normandië, zul je verschillende boerderijtjes zien waar zowel appelcider als Calvados aan de kant van de weg wordt aangeboden. Het zijn dan vaak huisfabricaten. Er is meestal wel gelegenheid de Calvados eerst te proeven.
Calvados met drie sterren of drie appels is tussen de twee en drie jaar oud. Vieux of Reservé is tussen drie en vier jaar oud. De vermelding V.O. (very old) houdt in dat de Calvados tussen de vier en zes jaar oud is, net als de V.S.O.P. (very superieur old pale) en de Vieille Réservé. Extra Napoléon, Hors d?âge en Age Inconnu zijn ouder dan zes jaar.
Enkele gebruiksvormen van Calvados
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Calvados
-
Recept
Apfelstrudelcupcakes445m
-
Recept
Appelcompote met amandelschaafsel450m
-
Recept
Appelcompote met Calvados450m
-
Recept
Fruitsorbet410m
-
Recept
Parelhoen met calvados41u
-
Recept
Appelcake met calvados41u15m