Madeira
Hier vertellen wij je alles over Madeira. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Madeira.
Gebruik van Madeira
De droge Madeira (dry) is een heerlijke wijn om te schenken als aperitief. Hij past ook prima bij soep of visgerechten. Heldere soepen kunnen worden verrijkt met een scheutje Madeira er op het laatste moment door te roeren. De medium dry Madeira smaakt goed als aperitief of als dessertwijn. De halfzoete Madeira (medium sweet) smaakt licht een nootachtig, waardoor hij goed past bij een kaasplankje, maar ook bij rijke desserts. De zoete Madeira smaakt bij de meeste nagerechten, en ook naast het kopje koffie. Madeira smaakt lekker in roomsauzen bij vlees of vis.
- langer dan een jaarHoudbaarheid
- Madeira dry, medium dry, medium sweet, sweetSoorten
- Alcoholische drankenCategorie
- neeIn te vriezen
Algemene informatie over madeira
Madeira is een versterkte zoete wijn die genoemd is naar het eiland waar ze vandaan komt: Madeira. De wijn wordt in zijn bereidingsproces versterkt met wijnalcohol. Men spreekt daarom van een versterkte wijn. De wijnbouw op Madeira is ontstaan in de 17e eeuw. Het doel was Portugese schepen op weg naar Brazilië te bevoorraden. Madeira wordt ook wel eens als Madera geschreven. Oorspronkelijk werd Madeira van vier druivensoorten gemaakt, waardoor vier Madeira soorten geproduceerd werden. De naam verwees naar de druivensoort die gebruikt werd. Sercial was een droge Madeira, Verdelho was een halfdroge, Bual was een halfzoete en de Malsey was een zoete Madeira. Tegenwoordig worden de verschillende soorten Madeira gemaakt van één wijnsoort: de Tinta Negra die met kleine hoeveelheden van de traditionele druiven op smaak wordt gebracht. Nog steeds worden de vier versschillende typen Madeira gemaakt. Het onderscheid wordt nu niet meer naar druivensoort gemaakt maar naar de smaak: dry, medium dry, medium sweet en sweet.
Madeira wordt drie maanden in eikenhouten vaten van 480 liter bij 45 graden Celsius in hete loodsen bewaard. Als de wijn uit de loodsen komt, heeft hij de karakteristieke enigszins rokerige, gekaramelisseerde smaak. De traditionele wijnhuizen laten de Madeira vijf jaar lang op houten vaten rusten en verwarmen door de zon. De beste Madeira wijnen zijn ?vintage?, dat wil zeggen: van één oogstjaar. Vintage is een kwaliteitskeurmerk. Om deze te verkrijgen moet de wijn van één druivenras zijn gemaakt en minstens 20 jaar in een vat gerijpt zijn. Een speciaal daartoe ingericht instituut, Instituto do Viho da Madeira, beoordeelt of de Madeira de naam ?vintage? mag voeren. Madeira behoort tot de langst houdbare wijn ter wereld. Madeira uit de 18e eeuw is nog steeds drinkbaar!
Madeira wordt niet zoveel meer gemaakt op het eiland Madeira. De wijngaarden hebben meer plaats gemaakt voor het telen van bananen. Het produceren van de wijn is te kostbaar geworden en de populariteit van de Madeira is na de Tweede Wereldoorlog enorm afgenomen. De betere Madeira, die uit een traditioneel wijnhuis afkomstig is, kan men herkennen aan het etiket, waarop staat welke druivensoort is gebruikt en waar de wijn exact vandaan komt. U vindt Madeira bij de slijterij. De wijn is zeer lang houdbaar. Madeira heeft een alcoholpercentage tussen de 16 en 18%.
Enkele gebruiksvormen van Madeira
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Madeira
-
Recept
Gevulde duif41u50m
-
Recept
Paddenstoelenbouillon410m
-
Recept
Mallagas410m
-
Recept
Runderrollade met champignons435m
-
Recept
Madeirasaus410m
-
Recept
Kalkoenbout in Madeirasaus41u15m