Rozenbottels

Hier vertellen wij je alles over Rozenbottels. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Rozenbottels.

Gebruik van Rozenbottels

Rozenbottels

Haal de steeltjes en de kelkblaadjes van de rozenbottels. De zaadjes haal je voor culinaire doeleinden er maar liever uit. Ze smaken erg bitter. Er zijn verschillende manieren en recepten om van de rozenbottels lekkere jam te maken. Je kunt er ook een lekkere soep mee maken. Je kunt de rozenbottels puur als fruit eten, maar dan moet je ze eerst even 10 minuten koken. Rauwe rozenbottels smaken erg zuur en wrang. De gekookte rozenbottels kun je dan weer in je yoghurt doen (gezond!), of je maakt er chutney van. Of je maakt er een saus van: lekker over een pannenkoek, desserts zoals pudding of ijs. Je kunt ook je eigen siroop maken. Van gedroogde rozenbottels kun je ook thee trekken.

  • Rosa rubiginosaLatijnse naam
  • langere tijd (ze drogen uit)Houdbaarheid
  • FruitCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Rozenbottels

Rozenbottels zijn de vruchten van de plant die tot het geslacht Rosa behoren, oftewel de rozenplant. Er zijn wel 300 verschillende soorten rozenplanten, en van daaruit ook weer veel verder gekweekte soorten. Rozenbottels zijn bolletjes die na de bloei aan de plant groeien. Rozenbottels groeien in Europa, Noord- en Zuid Amerika en Azië. De rozenbottel werd al door de Romeinen gebruikt om haar geneeskrachtige eigenschappen.

Afhankelijk van de soort rozenplant, kan de vrucht een rode, oranje, purperen of zwarte kleur hebben. De vorm van de rozenbottel kan rond tot langwerpig rond zijn. Het vruchtvlees van de rozenbottel zit barstensvol vitamine C. Verdere vitamines die ze bevat zijn: vitamine A, B1, en B2. De hoeveelheid vitamines hangen ook weer van de soort af. Vanwege deze vitamines wordt ze veel gebruikt in voor- en najaarskuren. Recentelijk is uit onderzoeken gebleken dat rozenbottels een positieve werking hebben bij bot- en spierziektes. Er is geen andere vrucht die zoveel vitamine C kan leveren als de rozenbottel.

Het vruchtvlees zit vol van weerhaakjes voorziene, geelwitte zaden. De zaden van de rozenbottel worden ook veel gebruikt vanwege de grote hoeveelheid linolzuur en alpha-linolzuur plus een grote hoeveelheid calcium. In Chili wordt koffie gemaakt van de zaden die hiertoe geroosterd worden. De koffie zou een uitstekend middel zijn tegen ontstekingen van het maagslijmvlies. Koudgeperste olie uit de zaden zouden geneeskrachtig bij brandwonden zijn.

Rozenbottelproducten vind je veel in de supermarkt. Je kunt er jam, thee en siroop van kopen. Rozenbottels kun je zelf uit de tuin plukken. Dat is wel een stekelig karwei, dus kun je het beste je handschoenen erbij gebruiken. Niet alle soorten rozenbottels zijn geschikt. Zeer geschikt zijn de soorten: Rosa canina (hondsroos) en de Rosa rubiginosa (Eglantier). Pluk geen rozenbottels aan de wegkant. In de natuur of reformwinkel zijn ze vaak los (gedroogd) verkrijgbaar. Voordeel is dat ze dan vaak al ontpit zijn. Dat scheelt een hoop werk bij bereiding van de vruchten in de keuken. Je kunt verse rozenbottels een tijdje bewaren, maar als je ze vers gebruikt, weet je zeker dat ze nog een flinke hoeveelheid vitamine C bevatten.

Enkele gebruiksvormen van Rozenbottels

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.
  • Rozenbottel

Onze laatste recepten met Rozenbottels