Andijvie
Hier vertellen wij je alles over Andijvie. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Andijvie.
Gebruik van Andijvie
Men kan andijvie rauw of gekookt eten. In de winter en het vroege voorjaar komt de andijvie uit de glastuinbouw. Deze andijvie is veel zachter dan van de koude grond en heeft daardoor een kortere kooktijd. Andijvie smaakt goed als aparte rauwe of gekookte groente of door de stamppot. Spoel andijvie voor gebruik goed af. Voor de zekerheid kunt u de andijvie meerdere keren wassen. Er kan veel zand tussen de bladeren zitten. Indien u de (krul)andijvie als sla wilt presenteren, dient u de harde nerf te verwijderen. Snij andijvie voor zowel warme gerechten als koude gerechten klein. Slap geworden andijvie wordt weer fris als u de krop voor de bereiding even in ijskoud water legt.
- Cichorium endivia / Cichorium friseeLatijnse naam
- 3 dagenHoudbaarheid
- gewone andijvie en krulandijvieSoorten
- GroentenCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Andijvie
Andijvie is een eenjarig gewas en behoort tot de bladgroenten. In Nederland wordt ongeveer 700 hectare andijvie geteeld. Er wordt onderscheid gemaakt tussen gewone andijvie en krulandijvie. Andijvie is van Nederlandse bodem hoofdzakelijk te krijgen in de periode half juni tot half november. Dankzij de glastuinbouw is andijvie echter het hele jaar voor goed verkrijgbaar. De krulandijvie wordt als sla verkocht en gegeten. Krulandijvie heeft een open gele krop met krullerige ver ingesneden bladeren. De gewone andijvie heeft een lichtbittere smaak. De krulandijvie smaakt bitterder.
Andijvie is verkrijgbaar bij de groentewinkel en in de supermarkt. Let u bij de aankoop op of de andijvie frisgroen is. De krop moet stevig zijn en de bladeren mogen iets van de kern afstaan, maar ze mogen niet slap zijn. Een krop andijvie kan onverpakt in de groentelade van de koelkast worden bewaard. Zo blijft de groente tot maximaal drie dagen goed. Voorgesneden en schoongemaakte andijvie is minder lang te bewaren. Raadpleegt u hiervoor de informatie op de verpakking. Krulandijvie is minder lang houdbaar dan de gewone andijvie. U kunt andijvie ook invriezen. U moet deze groente dan wel eerst korte tijd (ongeveer 3 minuten) blancheren. Andijvie slinkt bij het koken. Reken voor te koken andijvie ongeveer 400 gram per persoon. Voor een koude bereiding rekent u 150 gram per persoon.
Andijvie is rijk aan ijzer. De bitterstoffen in de andijvie zouden een preventieve werking tegen kanker hebben. Daarnaast bevat deze bladgroente vezels, mineralen, vitamine A en C. Vooral het buitenste blad van andijvie bevat vitamines. Houdt u er rekening mee dat andijvie een nitraatrijke groente is.
Enkele gebruiksvormen van Andijvie
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Andijvie
-
Recept
Andijve met tomaat415m
-
Recept
Salade van andijvie, druiven en biefstuk425m
-
Recept
Lasagne met andijvie430m
-
Recept
Andijvie-champignon roerbakschotel420m
-
Recept
Andijvierolletjes430m
-
Recept
Rauwe andijviestamppot met tomaat en cashewnoten420m