Lenteui

Hier vertellen wij je alles over Lenteui. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Lenteui.

Gebruik van Lenteui

Lenteui kan gekookt of rauw gegeten worden. Meestal vormen zij een onderdeel of vulling van meerdere groentesoorten in een gerecht. Een lenteui wordt voornamelijk in stukjes gesneden in een gerecht verwerkt. Gerechten waarin een lenteui wordt meegestoofd, verkrijgt een zachte uiensmaak. Ze kunnen ook in ragfijne reepjes gesneden worden gebruikt ter garnering van salades, soepen, ragouts, vleesgerechten of eiergerechten. Lenteui is prima geschikt in voorjaarsgerechten en smaakt goed bij kalfsvlees of kip. Lenteui wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt in roerbakgerechten.

  • Allium sepaLatijnse naam
  • 1 tot 2 wekenHoudbaarheid
  • 1 soort, meerdere rassenSoorten
  • GroentenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Lenteuien

Lenteui is een lookgewas dat valt onder de familie van het Allium geslacht. Dit is een zeer omvangrijk geslacht: het bestaat uit wel 600 verschillende soorten. Lenteuitjes worden jong geoogst en zien er uit als mini preitjes. Ze worden geteeld in Duitsland, Frankrijk, Israël, Malta, Spanje, maar ook in Nederland. De lenteui vormt licht verdikte witte schachten die aan de basis met de wortels verbonden zijn, vergelijkbaar met de prei. De lenteui wordt ook veel als bosui of stengelui aangeduid, maar deze behoren tot de soort Allium fistulosum var. Giganteum.

Lenteui is het hele jaar rond verkrijgbaar. Ze wordt los, of in de koeling verpakt in plastic folie verkocht. Bewaar lenteui in de zomer in de groentelade van de koelkast bij een temperatuur tussen 2 en 4 graden Celsius of gedurende de andere maanden op een koele droge plaats. De lenteui kan zo wel één tot twee weken bewaard worden. Je kunt lenteui die verwerkt is in een gerecht wel invriezen. Een lenteui op zich invriezen is meestal geen succes. Bij het ontdooien zullen de bladeren en stengels slap en week zijn en zullen ze geen frisse aanwinst voor een culinaire bereiding meer zijn. Eventueel kun je het groen van de lenteui in ragfijne reepjes invriezen en deze direct op het gerecht strooien.

De smaak van lenteui lijkt op die van de prei, net zo zacht, maar is wat pittiger. Let bij de aankoop of de stengels er fris uitzien en een witte onderkant hebben. Ze mogen geen vorstschade hebben opgelopen. Koop geen stengelui waarvan de bladeren dor of verwelkt zijn. De lenteui bevat mineralen als fosfor, kalium, calcium en natrium, wat een gunstige invloed heeft op botten, tanden en de spierwerking.

Enkele gebruiksvormen van Lenteui

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Lenteui