Feta

Hier vertellen wij je alles over Feta. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Feta.

Gebruik van Feta

Feta

Feta is een belangrijk ingrediënt in de Griekse keuken: een Griekse salade kan niet zonder toevoeging van feta. Ook in de Turkse keuken zal men vele recepten met fetakaas ontdekken. De kaas misstaat niet als onderdeel bij de borrelhap. Lekker in combinatie met olijven! Feta kan zowel koud en warm gegeten worden. De kaas kan in de oven of onder de gril bereid worden.

  • vers: paar dagen, zie anders verpakkingHoudbaarheid
  • feta van koemelk, geiten- of schapenmelkSoorten
  • KaasCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Feta

Feta is een typische kaas van de Nomaden, die duizenden jaren geleden al werd gemaakt in Griekenland, Turkije en het Midden-Oosten. Oorspronkelijk wordt hij gemaakt van schapen- of geitenmelk. Tegenwoordig wordt hij vooral gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. De kaas is een ongerijpte kaassoort die wordt geconserveerd en gezouten in een zoutoplossing gedurende een bepaalde periode. Dit kan zowel water als wei zijn en de periode varieert van een week tot maanden. Feta kaas wordt binnen de Europese Unie beschermd door het keurmerk Beschermde oorsprongsbenaming.

Feta is verkrijgbaar in plastic of in kuipje bij de supermarkt. Er is ook feta in olie in glazen pot verkrijgbaar. Deze feta is meestal langer houdbaar dan de verse. Verse feta koopt u bij de verse kaasafdeling of de kaasboer of de toko of specialiteitenzaak. De kaasspeciaalzaak verkoopt de feta kaas die bestaat uit 80% schapenmelk en 20% koemelk. De combinatie van schapenmelk en koemelk maakt het een pittig, aromatische kaas. Deze kaas is vele malen rijker van smaak dan de feta die van 100% koemelk wordt gemaakt. Er zijn ook originele Griekse feta soorten die 100% van koemelk worden gemaakt. In de supermarkt ziet u op de verpakking waar de feta vandaan komt en uit welke samenstelling zij is bereid. Raadpleegt u ook de verpakking over houdbaarheid en manier van bewaren. Turkse fetakaas smaakt anders dan de Griekse feta. Voor Turkse feta kaas kunt u het best naar de Turkse winkel. Ondergedompeld in zout water is de verse feta in een afgesloten bakje zeker een week houdbaar in de koelkast. Het lekkerst is de verse feta niet te lang te bewaren en meteen te gebruiken. Zonder de zoutoplossing is hij snel uitgedroogd.

Feta kaas is wit van kleur. De structuur kan variëren van zacht tot halfhard. De smaak is prikkelend, zout. Is de kaas gemaakt van koemelk dan is de smaak mild. Hoe meer geiten- of schapenmelk is toegevoegd, hoe scherper de smaak. Het vetgehalte varieert van 30 tot 60%. Gemiddeld bevat feta 45% melkvet.

Enkele gebruiksvormen van Feta

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Feta