Kipfilet

Hier vertellen wij je alles over Kipfilet. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kipfilet.

Gebruik van Kipfilet

Kipfilet

Kipfilet wordt veel gebruikt in reepjes of blokjes gesneden in wok- of roerbakgerechten. Er kunnen eindeloze variaties met kipfilet gemaakt worden. Snij kip met een scherp vleesmes. Gebruik een snijplank die u goed kunt schoonmaken. Spoel snijplank en mes na gebruik direct goed met heet water af. Kipfilet leent zich goed voor bakken en braden, ovengerechten, stoven, grillen, koken en de barbecue.

  • hooguit 3 dagen in de koelkast, 1 maand in de vriezerHoudbaarheid
  • biologische of gewone kipfilet, kipfilet vleeswarenSoorten
  • KippenvleesCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Kipfilets

Kipfilet is een stuk vlees van de kip, en wel het borstdeel. Kip is lekker, mals, mager, veelzijdig en gemakkelijk te bereiden . Er zijn verschillende soorten kipfilet te koop. Biologische kipfilet is erg in opmars. Biologische kip leeft langer en het vlees wordt niet kunstmatig bewerkt. Biologische kipfilet is hierdoor ook duurder dan gewone kipfilet.

Kip bevat veel eiwitten. Dat is gezond maar het betekent ook dat kip gevoelig is voor bacteriën. Door kip goed te behandelen geeft u bacteriën geen kans. Koop kip bij voorkeur als laatste boodschap en gebruik bij warm weer een koeltas. Let op of er geen vocht uit de verpakking lekt! Kip moet altijd koel bewaard worden. Bewaar kip na aankoop, tot het gebruik, achteraan in de koelkast, dicht tegen het koelelement. Leg kip niet bij andere vleessoorten. Bewaar kip maximaal tot aan de uiterste gebruiksdatum, bij voorkeur op 2°C tot 4°C. Bewaar kip niet te lang in de diepvries. Dat gaat ten koste van de kwaliteit. Snel invriezen voorkomt vocht- en smaakverlies. Vries verse kip niet voor een tweede keer in. Bereid de kip dan eerst en vries het gare vlees in. Rauwe kip bewaart u maximaal een maand in de vriezer. Bereid ze liefst zo vlug mogelijk na aankoop. Ontdooi kip in de koelkast. Haal de bevroren kip eerst uit de verpakking en leg het op een diepbord of schaal. (Dek dit af met een stukje folie of een dekseltje.) Gooi het ontdooiwater altijd direct weg. Leg kip nooit in warm water, op de verwarming of in de zon om te ontdooien. Was de borden of planken waarop rauwe kip heeft gelegen eerst goed af voordat u ze voor iets nieuws gebruikt. Dit geldt ook voor bestek of messen. Ten slotte wast u altijd uw handen nadat u met rauwe kip hebt gewerkt.

Kipfilet is ook verkrijgbaar als vleeswaar voor op de boterham. Hij wordt dan geperst, gepekeld en gekookt en daarna gegrild. Bewaar kipvleeswaren altijd in de koelkast. Meestal staat de uiterste houdbaarheidsdatum op de verpakking. Niet verpakte kipvleeswaren en geopende verpakkingen zijn beperkt houdbaar. Bewaar ze niet langer dan 3 dagen.

Salmonella is een darmbacterie die vooral veroorzaakt wordt omdat er onvoldoende hygiëne betracht is bij de omgang met voedingsmiddelen. Mensen die met Salmonella besmet voedsel eten, kunnen maag- en darmklachten krijgen. Deze gaan meestal na een paar dagen over. Voor mensen met een minder goede weerstand, zoals ouderen, zieken, zwangere vrouwen en kinderen tot vijf jaar, kan een Salmonellabesmetting ernstig en zelfs zeer ernstig zijn. Daarom is het belangrijk om problemen te voorkomen. Dat kan door hygiënisch en zorgvuldig met onbereide voedingsmiddelen, zoals kip, om te gaan en ze door en door gaar te maken: de bacterie overleeft dit namelijk niet.

Enkele gebruiksvormen van Kipfilet

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kipfilet