Japanse aardappels
Hier vertellen wij je alles over Japanse aardappels. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Japanse aardappels.
Gebruik van Japanse aardappels
De Japanse aardappels moeten goed schoongemaakt worden. Meestal zit er veel zand aan. Was ze in ruim water, en borstel ze eventueel nog na. Je kunt de Japanse aardappel bereiden als krielaardappeltjes. Je kunt ze ook in de schil bereiden. Frituur, bak of kook de aardappels. De leuke vorm van de aardappels geven een bijzonder accent bij de maaltijd. In Frankrijk en Duitsland worden de groente gegeten als delicatesse. Je kunt de knolletjes ook rauw eten. Raps ze bijvoorbeeld door een salade. Ze geven de salade een frisse, nootachtige ?bite?. Geroosterd zijn ze een lekkere snack. Je kunt de knolletjes kort bakken in boter en serveren als bijgerecht.
- Stachys sieboldii syn. affinisLatijnse naam
- enkele wekenHoudbaarheid
- KnolgewassenCategorie
- neeIn te vriezen
Algemene informatie over Japanse aardappels
Japanse aardappels zijn net kleine krielaardappeltjes en kunnen ook dusdanig gebruikt worden. Het zijn kleine spiraalvormige knolletjes die het uiterlijk van een garnaal hebben. De knolletjes zijn afkomstig van de Japanse Andoorn plant. Japanse aardappels zijn overigens geen aardappel soort, maar behoren wel tot de orde van de aardappelplant. De Japanse Andoorn groeide oorspronkelijk in Centraal en Noord China. In Japan en India worden de Japanse aardappels grootschalig geteeld. Ook Frankrijk is in de ban van deze groente. Ze noemen hem hier crosne vanwege de Franse benaming voor de plant: Crosne du Japon, en die benaming wordt hier in onze streken veel overgenomen.
De smaak van de Japanse aardappel lijkt op die van de nieuwe aardappel. Vandaar onze benaming: Japanse aardappel. Je kunt de smaak ook omschrijven als een kruising tussen de smaak van bloemkool, schorseneer en artisjok.
Japanse aardappelen kun je maar moeilijk in Nederland verkrijgen. Probeer het op de biologische markt of toko, de Turkse of Marokkaanse supermarkt, of als je er in de buurt woont: op de Oosterse bazaar in Beverwijk. De aanvoer van Japanse aardappel is van oktober tot april. Je kunt de plant ook makkelijk zelf telen als je een (volks)tuin hebt. Als je ze in de grond zet in oktober, kun je ze in maart al oogsten. Hij is vorstbestendig. De plant groeit zo makkelijk dat je wel moet uitkijken dat je grond niet overwoekerd wordt. Bewaar de knolletjes op een droge donkere plaats. Dan zijn ze een paar weken houdbaar. Japanse aardappels bevatten vitamine C en vitamine B en ijzer.
Enkele gebruiksvormen van Japanse aardappels
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Japanse aardappels
-
Recept
Vegetarische ovenschotel met prei, aardappels, en quorn430m
-
Recept
Aardappel tomaten soep42u
-
Recept
Salade van geroosterde aardappels voor buffet41u30m
-
Recept
Indische aardappels met spruitjes430m
-
Recept
Hasselback aardappels455m
-
Recept
Snit (erwtensoep)44u