Olijfolie

Hier vertellen wij je alles over Olijfolie. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Olijfolie.

Gebruik van Olijfolie

Olijfolie

Olijfolie geeft een Zuidelijk karakter aan marinades, vinaigrettes en salades. U kunt olijfolie warm en koud gebruiken. Olijfolie wordt veel in Italiaanse bereidingen gebruikt. Olijfolie kan verhit worden tot 210 graden Celsius. Ze kan ook vaker verhit worden dan andere vetten voordat er zich schadelijke stoffen zullen vormen. Daarom zie je ook steeds vaker frituurolie die gebruik maakt van de olijf. Olijfolie is ook geschikt om in te bakken. Door verhitting gaat de smaak wel achteruit, waardoor het niet nodig is daarvoor de dure, extra vergine olie te gebruiken.

  • extra-vergine olijfolie, vergine olijfolie, olijfolie, pulpolijfolieSoorten
  • Olien en vettenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Olijfolieen

Olijfolie wordt bereid uit de persing van olijven. De olijf groeit in het Middellandse Zeegebied. In het najaar worden de olijven geoogst. De olijf moet een hoge zuurtegraad bereiken om hem te kunnen gebruiken voor consumptie. Na het oogsten worden de olijven verpulverd tot een egale brij (met pitten). Hierna worden ze geperst. In een soort centrifuge wordt de olie en het vruchtvocht van elkaar gescheiden. Hierna wordt de olie op verschillende manieren gefilterd.

Er kan tussen olijfolie onderscheid in kwalificaties gemaakt worden. Extra vergine olijfolie is een eerste klasse olijfolie die geen zuivering nodig heeft gehad. De zuurtegraad van deze olijfolie bedraagt maximaal 1%. Ze is de beste zuivere olijfolie. De kleur is doorzichtig geelgroen. Vergine olijfolie is te vergelijken met de extra vergine. Ze heeft geen bijkomende zuivering gehad maar haar zuurtegraad kan tot maximaal 2% bedragen. Olijfolie is een gezuiverde, geraffineerde en gefilterde olie waar voor de smaak de vergine olijfolie aan is toegevoegd. Een mengsel van deze twee oliën dus. De olie heeft een goede smaak en mag een zuurtegraad tot 1,5% hebben. Olijfpulp olie is een mengsel van geraffineerde olie uit olijfpulp die voor de tweede keer wordt geperst met vergine olijfolie. De zuurtegraad komt hier tot 1,5%. De genoemde kwalificaties zeggen iets over de zuiverheid en zuurtegraad van de olijfolie. Andere factoren die van invloed zijn op de smaak en de kwaliteit zijn de olijfsoort, olijfgaard, weersomstandigheden tijdens de rijping en de manier van plukken.

U vindt de verschillende soorten olijfolie in de supermarkt. Bewaar ze op een koele donkere plaats, maar niet in de koelkast. Zuurstof, licht en te hoge of te lage temperaturen zijn niet goed voor olijfolie. Ze is meerdere maanden houdbaar in donker glas of in een metalen blik. Koop echter liever kleinere hoeveelheden. Na maanden wordt de kwaliteit toch minder.

Olijfolie is licht verteerbaar en door de cholesterolverlangende werking is zij preventief voor hart- en vaatziekten. Olijfolie heeft een positieve invloed op diabetes omdat zij het evenwicht van de bloedsuikerspiegel verbetert wat leidt tot een betere gevoeligheid voor insuline. Onderzoek heeft uitgewezen dat olijfolie een positieve bijdrage levert met betrekking tot borstkanker.

Enkele gebruiksvormen van Olijfolie

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Olijfolie