Snijbonen
Hier vertellen wij je alles over Snijbonen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Snijbonen.
Gebruik van Snijbonen
Snijbonen wast men voor het gebruik. Daarna haalt u de punten er af. Snijbonen worden in reepjes gesneden voor de smaak. De kooktijd van snijbonen is ongeveer 12 minuten. U kunt de boontjes ook in roerbakgerechten gebruiken of salades. Dan dient u de boontjes van te voren wel even te koken of te stomen. Snijbonen zijn veelzijdige peulvruchten. U kunt ze verwerken in een stamppot en ze kunnen goed gecombineerd worden met andere groenten, zoals tomaat, ui, knoflook, maïs en dergelijke. Snijbonen passen bij iedere vleessoort of vissoort en kunnen prima verwerkt worden in vegetarische schotels.
- Phaseolus vulgarisLatijnse naam
- 5 dagenHoudbaarheid
- PeulvruchtenCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over snijbonen
Snijbonen zijn peulvruchten die groeien aan een snijbonenstruik die als kenmerk heeft dat hij snel de hoogte in slingert. De vruchten zijn brede platte peulen. Vroeger werden de peulen in reepjes gesneden, waaruit de naam ?snijboon? is ontstaan. De oude rassen van vroeger werden net als zuurkool ingemaakt, vanwege de vezelige textuur. Tegenwoordig worden rassen ?draadloos? gekweekt. Snijbonen zijn familie van de sperziebonen. Snijbonen worden in de grond en in de kas geteeld. In Nederland is de aanvoer van snijbonen in de maanden juni tot september het grootst. In de andere maanden worden de snijbonen vaak uit Zuid-Europa (met name Spanje) aangevoerd. Oorspronkelijk komt de snijboon uit Zuid-Amerika. Dankzij Columbus is deze peulvrucht naar Europa gekomen.
Snijbonen behoren knapperig te zijn en stevig aan te voelen. Ze horen een heldergroene kleur te hebben en een gave schil zonder schimmels of onregelmatigheden. Slappe snijbonen zijn niet vers meer. De smaak van snijbonen komt het meest tot zijn recht als de bonen fijngesneden gegeten worden. Ongesneden snijbonen zijn ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast. U kunt ze het beste bewaren in een geperforeerde plastic zak. Voorgesneden snijbonen zijn het lekkerst als u ze op de dag van aankoop eet. In de supermarkt kan men de snijbonen ook in kant-en-klare glazen potten, blikken of uit de diepvries krijgen. Voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente van 200 gram heeft u per persoon 200 tot 250 gram snijbonen nodig.
Bonen zijn zeer voedzaam. Ze bevatten naast koolhydraten ook veel eiwitten. Daarom zijn ze zeer geschikt als hoofdbestanddeel van een evenwichtige vegetarische maaltijd. Ze bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan vezels. Ze bevorderen de spijsvertering en geven lang een verzadigd gevoel. Ze mogen niet rauw gegeten worden. In rauwe snijbonen komt van nature een giftige stof voor. Door het koken van de boon wordt ze onwerkzaam gemaakt. Snijbonen uit pot, blik of uit de diepvries zijn voorgekookt en dus niet meer rauw.
Enkele gebruiksvormen van Snijbonen
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Snijbonen
-
Recept
Blote billetjes in het gras440m
-
Recept
Stamppot van snijbonen, paprika en kaas430m
-
Recept
Surinaamse Snijboonjes415m
-
Recept
Stamppot van snijbonen en Romaanse sla430m
-
Recept
Snijbonensoep430m
-
Recept
Snijbonenstamppot met gegrilde rookworst445m