Entrecôte

Hier vertellen wij je alles over Entrecôte. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Entrecôte.

Gebruik van Entrecôte

Entrecôte

Een entrecote heeft een klein vetrandje. Deze kan het beste pas na de bereiding van het vlees er af worden gehaald. Een wat dikkere vetrand kan worden ingesneden. Zo voorkom je dat het vlees tijdens het bakken krom trekt. Een entrecote kan op veel verschillende manieren bereid worden. Je kunt hem bakken, barbecueën, roosteren, bereiden in de oven en grillen. Een entrecote kan voor de bereiding eventueel gemarineerd worden. Het beste is voor de bereiding het vlees niet in te zouten, omdat zout vocht aan het vlees onttrekt, waardoor deze minder sappig zal zijn. De duur van de bereiding van een entrecote ligt tussen 6 en 8 minuten. De entrecote smaakt het beste als hij net niet helemaal gaar is.

  • vers: 2 dagen, ingevroren: 3 maandenHoudbaarheid
  • Verschillende soorten runderen, ook van het kalfSoorten
  • RundvleesCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Entrecôtes

Een entrecote is een stuk vlees dat de slager haalt uit de dunne lende van een rund. Entrecote betekent letterlijk ?tussen de rib?. Deze benaming klopt feitelijk niet: een entrecote is het stuk vlees dat uit de zadel van het rund wordt gehaald. De zadel is het deel aan de rugzijde vanaf de laatste rib als je het bekijkt vanaf de kant van de kop van het rund. Het zadel levert drie soorten vlees, namelijk de haas, entrecote en de T-bone. Het stuk vlees dat bij rundvlees entrecote wordt genoemd, wordt bij varkensvlees kotelet genoemd.

De beste entrecote koop je bij de slager, maar veel supermarkten bieden dit stukje vlees ook voorverpakt aan bij de vleeswaren. Een mooi stukje entrecote weegt per persoon ongeveer 200 tot 250 gram en is anderhalf centimeter dik. Het vlees hoort een vetrand te hebben en is wat vet dooraderd. Bereid het vlees bij voorkeur op de dag van aankoop, dan ben je verzekerd van de verse en malse smaak van de entrecote.

Bewaar het vlees hooguit twee dagen in de koelkast. Je kunt entrecote ook op de dag van aankoop invriezen. In de diepvries is rundvlees tot zes maanden houdbaar, maar een entrecote moet je eigenlijk niet langer dan drie maanden bewaren. Laat het vlees niet te lang uit de koelkast liggen en leg het niet in de zon. Vlees is vatbaar voor bacteriën en kan snel bederven. Ontdooi een ingevroren entrecote afgedekt op een bord of een schaal in de koelkast. Zo voorkom je aanvallen van bacteriën op het vlees en het blijft lekker sappig. Spoel het vleessap dat ontstaat na het ontdooien weg. Laat vlees liever niet ontdooien op het aanrecht of bij de verwarming.

In een entrecote zitten waardevolle voedingstoffen, zoals eiwitten, vitamines B1, B6 en B12 en ijzer en zink.

Enkele gebruiksvormen van Entrecôte

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Entrecôte