Oesters

Hier vertellen wij je alles over Oesters. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Oesters.

Gebruik van Oesters

Oesters worden op verschillende manieren geconsumeerd. De klassieke manier is hem rauw met een partje citroen te nuttigen. Je kunt de oesters ook koken (pocheren), bakken of grillen en gratineren met een kaas- of ander sausje. Oesters maak je open door de oester tussen een dubbelgevouwen theedoek in één hand zo vast te houden, dat de schelp boven zit. Steek met een oestermes voorzichtig in het scharnier tussen de twee schelphelften. Met een korte draaibeweging maak je de schelp op deze manier open. Verwijder de platte schelp en snijd creuse oesters los. Eventueel gruis moet worden weggehaald. Een andere manier om oesters te openen, is de oester in een stoommandje ongeveer 4 minuten stomen. De oesters zullen dan een beetje opengaan, waardoor je ze makkelijker met een mes kunt openmaken.

  • Ostrea edulisLatijnse naam
  • 9 dagen maximaal 9 dagen (zie houdbaarheidsdatum op de verpakking)Houdbaarheid
  • 2 Europese soorten: de (Zeeuwse) platte en de bolle of wilde (creuse)Soorten
  • Schelpdieren, zeevruchtCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Oesters

Oesters zijn schelpdieren en ze komen uit de zee. Net als de mossel behoort de oester tot het tweekleppige weekdier. De schelp van de oester is dik en kan in vorm variëren. De onderste schelp is een hol bakje en de bovenste schelp is plat. De schelpen van oesters hebben verschillende kleuren: het kan grijs, bruinpaars of geelwit zijn. De oester is vooral rauw zeer populair bij de liefhebbers. Het eten van oesters werd al gedaan door de Romeinen. In Nederland wordt de oester voornamelijk in het Oosterscheldegebied gekweekt. Yerseke is de belangrijkste plaats waar de oester vandaan komt. Ze worden hier gekweekt in speciaal daarvoor gebouwde oesterputten. Er zijn twee soorten oesters in Europa. De is een platte oester, die ook wel de Zeeuwse oester wordt genoemd. De bolle of wilde oester staat beter bekend als creuse. Oesters worden geclassificeerd naar grootte. Voor de creuse gaat de classificatie van klein naar groot. De groottes tussen 5 en 3 worden bij voorkeur rauw gegeten. De Zeeuwse oester wordt geclassificeerd met nullen, waarbij geldt: hoe meer nullen, hoe groter de oester. Oesters zijn verkrijgbaar bij de viszaak. Ze worden ongeopend verkocht. Kies voor oesters die gesloten zijn. Als je op een geopende oester klopt, moet deze gaan sluiten. Gooi oesters weg die niet volledig sluiten. Het oesterseizoen loopt van september tot april. In de maanden oktober, november en december smaken de oesters het best. Oesters worden in manden met zeewier verpakt. Het zeewier zorgt ervoor dat de oesters niet beschadigen en het houdt het vochtgehalte op peil. Bewaar de oesters dan ook in het mandje bij een temperatuur tussen 3 en 5 graden. Controleer voor gebruik de houdbaarheidsdatum op het mandje. Oesters zijn tot negen dagen houdbaar. Oesters kunnen worden ingevroren. In de vriezer zijn ze drie maanden houdbaar. Omdat de oesters door het invriezen doodgaan, moeten ze na het ontdooien in ieder geval verhit worden, en direct geconsumeerd. Ontdooide oesters kunnen 10 minuten worden gegrild.

Enkele gebruiksvormen van Oesters

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Oesters