Spek

Hier vertellen wij je alles over Spek. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Spek.

Gebruik van Spek

Spek

Bacon wordt vooral als smaakmaker toegevoegd in een gerecht voor de smaak en om het gerecht smeu´g en pittig te maken. Dat geldt ook voor spekblokjes. U kunt spekblokjes op een snelle manier uitbakken door ze 3 minuten op vol vermogen in de magnetron op vol vermogen te garen. Laat de spekblokjes uitlekken op keukenpapier. Uitgebakken spekblokjes passen goed in stamppotten, maar ook in frisse groene salades. Het originele Zeeuws spek wordt gegeten met bruinbrood en mosterd. Het Zeeuws spek bij de slager wordt veel gebruikt als borrelhapje of broodbeleg. Dikke plakken Zeeuws spek smaken goed bij hutspot. Speklappen bak of braadt u in 6 tot 10 minuten. Speklappen combineren goed met kerrie, peper, ketjap en ketoembar. Als u de speklappen grilt, houdt u het vet beperkt. U kunt een groot stuk buikspek braden in de oven. Lekker met een laagje mosterd, laurier, tijm en kruidnagel. Ontbijtspek kan rauw gegeten worden, maar ook even gebakken worden.

  • vers: paar dagenHoudbaarheid
  • Speklap, spekblokjes, bacon, katenspek, ontbijtspek, Zeeuws spek, gerookt spekSoorten
  • VarkensvleesCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Spek

Spek is vlees van het varken. Het bevat veel vet. Spek haalt men uit de rug en uit de buik van het varken. Rugspek bestaat voornamelijk uit vet. Het buikspek bevat naast vet ook vlees. Men noemt het doorregen buikspek. Men kan onderscheid maken tussen verschillende soorten spek. Het onderscheid kan vooral gemaakt worden in buikspek en rugspek. Speklappen worden gehaald uit het buikspek. Dat is de magerste speksoort. Het vette spek uit de rug wordt veel gebruikt om te larderen of voor het maken van patÚ. Larderen is het doorrijgen van mager vlees of wild met reepjes spek om uitdroging tijdens het braden te vermijden.

Voor bacon worden stukken vlees gesneden van de flanken, de rug of de buik. Vervolgens worden deze geconserveerd door het vlees te drogen, zouten en soms ook te roken. Katenspek wordt gehaald uit de magere spekbuikstreek van het varken. Het wordt gekookt en daarna gerookt. Zeeuws spek is een doorregen spek zonder zwoerd. Het is van origine een Zeeuws streekgerecht. Het spek wordt zachtjes gaar gekookt met zout, peper en laurier. Het Zeeuws spek dat tegenwoordig door de slager wordt verkocht is een gegrild of geroosterd stuk spek, nadat het is gemarineerd in olie, mosterd, sojasaus, ui, paprika, peper en knoflook.

Spek koopt u bij de slager of in de supermarkt. U vindt hier de verschillende spekvarianten. Spek wordt vers, gepekeld, gezouten en gerookt verkocht. Laat spek niet te lang in de koelkast liggen, maar bereid het liever zo snel mogelijk na de aankoop. U kunt spek ook prima invriezen. Door het invriezen van het vlees zal de zoutsmaak toenemen. Voor speklappen rekent u 125 gram per persoon. Buikspek wordt verkocht als ontbijtspek of boterhamspek en gebruikt voor broodbeleg.

Enkele gebruiksvormen van Spek

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Spek