Zeebaars
Hier vertellen wij je alles over zeebaars. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met zeebaars.
Gebruik van zeebaars
Zeebaars (dicentrarchus labrax), ook wel de Europese zeebaars genoemd, is een straalvinnige vis uit de Moronidae-familie. De vis is een ‘baarsachtige’. Een volwassen zeebaars is gemiddeld 50 centimeter, maar kan ook bijna een meter worden, met een gewicht tot 12 kilo. Deze vissoort komt onder meer voor in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, maar ook in onze eigen Noordzee, voor de kust van Engeland tot Noorwegen. De vissen worden ook voor consumptie gekweekt. Zeebaars is een vis die op allerlei manieren kan worden bereid. Dit loopt uiteen van bakken tot stomen en zelfs grillen. De smaak is zoetig en mild, en het vlees heeft een fijne structuur. Ook het vel van de eiwitrijke zeebaars wordt vaak gegeten.
- vis
Soorten - Vis en schaaldierenCategorie
- neeIn te vriezen
Algemene informatie over zeebaars
Zeebaars houdt van subtropische wateren en leeft voornamelijk in de Atlantische Oceaan, maar wordt ook voor onze kust gevangen. Daar leven de vissen van mei tot eind september, waarna ze wat afzakken naar het zuiden omdat het zeewater daar warmer is en er meer voedsel te vinden is. Ze komen zowel in zout als in zout water voor. In brakwater, bij riviermondingen, zijn soms de wat jongere zeebaarsen te vinden. Ze leven van een halve tot honderd meter onder het wateroppervlak. De zeebaars heeft een grijze of blauwe rug met zilverkleurige zijkanten en een gelige of witte buik. Op zijn rug heeft hij twee vinnen met acht of negen stekels in de eerste vin en één stekel met daarachter de tweede vin.
De zeebaars die in Nederland te koop is, wordt veelal vanuit het buitenland in diepgevroren staat aangeleverd. Ook sportvissers leveren ze regelmatig aan voor de verkoop. In het zuiden van de Noordzee wordt de zeebaars vaak met een lijn gevangen, voornamelijk in de zomer in de buurt van wrakken. In Het Kanaal wordt tijdens de wintermaanden met netten gevist. In de zuidelijker gelegen landen wordt zeebaars gekweekt voor consumptie. Meestal worden daarvoor open kooien gebruikt in de zee. De overtollige wilde vis waarmee de carnivorische zeebaars wordt gevoed, spoelt zo weer uit de open kooien. Niet iedereen is daar blij mee, vanwege de diersoorten die dat verschijnsel aantrekt.
Enkele gebruiksvormen van zeebaars
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met zeebaars
-
Recept
Op de huid gebakken zeebaars met hete bliksem41u50m
-
Recept
Zeebaars met olijvensaus410m
-
Recept
Zeebaars met venkel in papillot423u
-
Recept
Pepesan be pasih (zeebaars pakketjes)450m
-
Recept
Zeebaars in bananenblad41u55m
-
Recept
Ovenschotel van zeebaars met tomaten en olijven41u