Emmentaler
Hier vertellen wij je alles over Emmentaler. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Emmentaler.
Gebruik van Emmentaler
Emmentaler kaas is een Zwitserse, lang houdbare kaas die met name wordt gemaakt in het Emmental in Zwitserland. Het is een witgele kaas met een lichte, nootachtige smaak. Emmentaler is in het buitenland zeer bekend als kaas en heeft als kenmerk grote gaten.
- kaasSoorten
- ZuivelproductenCategorie
- neeIn te vriezen
Algemene informatie over Emmentaler
Emmentaler kaas wordt oorspronkelijk in het Emmental in Zwitserland geproduceerd, maar ook in de Franse Alpen en in de Jura en de Savoie wordt er Emmentaler gemaakt. De Franse kaas heeft, volgens de kenners, wel een minder uitgesproken smaak dan de Zwitserse. Dit verschil komt door het voedsel dat de Zwitserse koeien eten: door het brede, dikke gras in Emmental krijgt de kaas daar een bijzonder nootachtige, zoete smaak. Daarnaast zijn het in Zwitserland over het algemeen de boeren zelf die de kaas maken van rauwe melk (in plaats van gepasteuriseerde melk in Franse fabrieken) en laten zij de kazen langer rijpen. Voor één Ementaler kaas van 100 kilo wordt ongeveer 1000 liter melk gebruikt.
De Zwitserse Emmentaler is ontwikkeld als houdbare kaas vanwege de leefomstandigheden van de bewoners van het alpendal. Van oudsher hadden de boeren in de zomer namelijk een grote hoeveelheid melk van hun koeien in de alpenweiden, maar konden ze die niet verkopen omdat ze te ver weg zaten van de bewoonde wereld. Daarom zetten ze de melk om in houdbare kazen. Er werden verschillende grote kazen gemaakt met gewichten van meer dan dertig kilo. De Emmentaler weegt tot 130 kilo. Andere houdbare kazen uit het gebied zijn de Gruyère, Comté en de Beaufort.
Echte Emmentaler kaas wordt ambachtelijk bereid. Bij de melk wordt eerst gist gedaan voordat het wordt verhit en er stremsel bijkomt. Na een half uur, vrij snel dus, wordt het van overtollig vocht ontdaan en wordt het in een vorm gegoten. Na een dag wordt de kaas uit de vorm gehaald en twee dagen gezouten in een pekelbad. Tijdens de rijping van twee à drie maanden krijgt de kaas pas smaak. Ook worden dan de gaten (ogen) gevormd: koolstofdioxide van melkzuurbacteriën die dit niet kwijt kunnen door de niet-doorlatende korst. Als de kaas klaar is, wordt hij gekeurd door onafhankelijke keurmeesters die ze classificeren als extra, premier choix of déclassé. Ook worden ze gekeurd op smaak: keurmeesters proeven dan of de aroma’s in evenwicht zijn.
Enkele gebruiksvormen van Emmentaler
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Emmentaler
-
Recept
Aligot445m
-
Recept
Kaaspannetje met spek en ui430m
-
Recept
Soesjes met Emmentaler en gedroogde tomaatjes445m
-
Recept
Tosti45u
-
Recept
Kaasschotel met spruiten445m
-
Recept
Gegratineerde mosselen415m