Ons familierecept, de afgelopen 35 jaar geperfectioneerd:
schillen, ontkernen en in kwarten, achten en vervolgens zestienden delen.
Appelpartjes in kom met deksel (of pan) doen.
Dit is voor het op smaak brengen, niet om op het vuur te zetten!
Suiker, en gewassen krenten(75 gram) en rozijnen(75 gram) met rum(1 scheutje), maizena(7 gram) en kaneel(1 snufje) in de kom doen.
Met deksel afsluiten en met twee handen krachting heen en weer schudden voor een gelijkmatige verspreiding van de maizena(7 gram) en kaneel(1 snufje).
Met gesloten deksel laten staan tijdens de bereiding van het deeg(1 stuk).
Van bloem(200 gram), boter, suiker, zout(1 snufje) en half geklopt ei(1 stuk)(0.5)deeg(1 stuk) kneden.
Deeg(1 stuk) in drie gelijke delen verdelen.
Met één deel de bodem van een ingevette springvorm (doorsnede 24 cm) bedekken.
Tweede deel in delen tussen de handen tot slierten van 1,5 cm doorsnede rollen en hiermee de randen voor de helft van de hoogte bekleden door de slierten plat te drukken tegen de wanden en aan de bodem te laten hechten.
Appelmengsel in de beklede vorm doen.
Met de handen appels(4), rozijnen(75 gram) en krenten(75 gram) enigzins verdelen en door drukken laten inklinken voor de stevigheid.
Derde deel deeg(1 stuk) in 5 stukjes verdelen.
Van elk stukje een sliert van 1,5 cm dik vormen en die dwars over het appeloppervlak leggen. 3 slierten in één riching, daar schuin overheen twee slierten om een ruitpatroon te vormen.
Gehele bovenkant bestrijken met de andere helft van het losgeklopte ei(1 stuk)(0.5).
In een oven van 175 graden C. 45 minuten bakken tot het deeg(1 stuk) goudbruin en gaar is.
Eventueel direct na uit de oven nemen, bestrijken met suikerwater (3 flinke theelepels suiker in bodempje heet water) voor een mooie glans over het deeg(1 stuk).
Eet smakelijk!
Variatietip vulling:
voeg walnoten, pecannoten of amandelschaafsel toe aan het appelmengsel.
Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn:
Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.
Pinda
Sporen van pinda kunnen voorkomen in boter of margarine
Gluten
deeg, bloem, bakmeel is niet geschikt voor een gluten-intollerantie
Suiker
basterdsuiker, vanillesuiker, basterdsuiker, vanillesuiker past niet in een suiker-arm dieet.
Sesam
Sporen van sesam kunnen voorkomen in boter of margarine
Ei
ei en ei is niet geschikt voor een ei-intollerantie
Koemelk
deeg en boter of margarine kan sporen bevatten van koemelk en Allergie in boter of margarine
Mosterd
Geen overeenkomsten gevonden.
Noten
Geen overeenkomsten gevonden.
Selderij
Geen overeenkomsten gevonden.
Lactose
boter of margarine kan sporen bevatten van lactose en Allergie in boter of margarine
Schaaldieren
Geen overeenkomsten gevonden.
Sulfiet
Sporen van sulfiet kunnen voorkomen in rum en maizena
Soja
Sporen van soja kunnen voorkomen in boter of margarine
Vis
Sporen van vis kunnen voorkomen in boter of margarine
Zoutarm
zout past niet in een zoutarm dieet.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.
Reacties op dit recept
Dit recept heeft nog geen waarderingen gekregen! Heb je dit recept gemaakt? Help anderen & deel nu je ervaring met anderen! Reactie achterlaten
Voedingswaardetabel
Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.