Ayam Paniki
- Herkomst Indonesie
- Categorie Gevogelte
Bijpassend: voorgerechten & nagerechten - Bereiden
- Kookboek van air_madidi1958
- Schrijf een review
Keukenspullen
- Blender
- Pan
- Oven
- Zeef
- Rasp
- Ovenschaal
Bereidingswijze
- Eerst de hele in hele stukken snijden, dus poten, borst en dergelijke.
- Dan inwrijven, wassen in een teiltje waar water, citroen en zout in zit.
- Dit doet men in Indonesie al eeuwen.
- Er zitten namelijk veel schadelijke stoffen in , vooral in de zomer.
- Pel de en knoflook.
- Maak de en rawits schoon (even afspoelen onder de kraan) en snijd ze in kleine stukjes.
- Schil de en de .
- Maal dit alles in een cobek (stenen maler), in een blender of snijmachine zo je wilt.
- De kenari's of kemiri’s ook erbij doen en zorg dat alles een pasta wordt.
- Knip het bovenste deel van de en knip de stengel in stukjes.
- Rasp de (hoeft niet als je blik hebt).
- Heb je verse gekocht, rasp ze en meng het met 2 kopjes lauw water tot het wat dik wordt.
- Gooi door een zeef het sap in een andere kom.
- De drap mag je wegggoien.
- Heb je een santenblok, rasp het en giet er 1 kopje gloeiend hete water in.
- Roer het tot een dikke melkmassa.
- Vermeng de kruidenpasta met de stukjes , de melkachtige santen, de kemangi, de , de pandan en de olie.
- Voeg eventueel nog wat zout en naar smaak toe en proef dit.
- Tussentijds proeven is bij Indonesisch eten essentieel.
- Laat alles minstens 1 uur marineren, 2 of 3 uur in de koelkast is beter.
- Dan de kipstukjes eruit halen en als je dit hebt, op houtskool grillen.
- Dit is de beste methode, maar in de oven kan ook.
- Dit is wel minder lekker.
- Dit doe je tot de vellen er bruin tot ietwat zwart uitzien.
- Het is niet erg, maar hierdoor maakt dit de smaak alleen maar lekkerder.
- Doe de stukjes dan weer in de marinade en kook het tot alles borrelt.
- Dan vuur zacht zetten en op de zachtste stand verder koken tot de olie van de klapper () boven komt drijven.
- Dan de stukjes op een ovenschaal doen.
- Doe wat sap erbij, dan in de oven en weer tot het lijkt of alles aanbrandt.
- Niet te, want het is in eerste instantie de bumbu’s (kruidenmassa) die aanbrandt.
- Dit is niet erg, maar maakt alles ook lekkerder.
- Dan alles weer in de grote pan, even doorkoken, nog steeds op zacht vuur, dan is het klaar.
- Dit alles is bewerkelijk, maar dan heb je wel een kipgerecht zoals onze voorouders daar zolang van hebben kunnen genieten.
- De jongere generaties doen het bijna nooit meer zo, het moet als maar sneller en sneller.
- Jammer, want men doet zo’n afbreuk aan het sublieme gerecht.
- Selamat Makan, ofterwijl:
- Eet smakelijk!
Ook lekker om te maken
Voedselallergie informatie
Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Sporen van gluten kunnen voorkomen in trassi
- suiker past niet in een suiker-arm dieet.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- trassi kan sporen bevatten van schaaldieren en Allergie in trassi
- Sporen van sulfiet kunnen voorkomen in suiker
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
Reacties op dit recept
Dit recept heeft nog geen waarderingen gekregen! Heb je dit recept gemaakt?
Help anderen & deel nu je ervaring met anderen!
Reactie achterlaten
Voedingswaardetabel
Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.
Per portie | Dagelijks Aanbevolen | Recept Totaal | |
---|---|---|---|
Calorieën | 117 kcal | 5% | 468 kcal |
Vetten | 0 g. | 0% | 0 g. |
Waarvan verzadigd | 0 g. | 0% | 0 g. |
Waarvan onverzadigd | 0 g. | 0% | 0 g. |
Cholesterol | 0 g. | 0% | 0 g. |
Zout | 0 g. | 0% | 0 g. |
Koolhydraten | 19 g. | 7% | 76 g. |
waarvan Vezels | 0 g. | 0% | 0 g. |
waarvan Suikers | 0 g. | 0% | 0 g. |
Proteinen | 0 g. | 0% | 0 g. |
Vitamine A | 0 µg. | 0% | 0 µg. |
Vitamine C | 0 mg. | 0% | 0 mg. |
Calcium | 0 mg. | 0% | 0 mg. |
Ijzer | 0 mg. | 0% | 0 mg. |