Belgische suikerwafels

Ingrediënten

+ -
print

Boodschappen toevoegen Toevoegen aan menu

Keukenspullen

  • Spatel
  • Keukenmachine
  • Handmixer

Bereidingswijze

  1. Zelf gebruik ik de beslagkom van de keukenmachine plus de deeghaak, maar het kan uiteraard ook gewoon met de handen.
  2. Doe de gist in een kommetje.
  3. Voeg een kopje lauwe toe.
  4. Roer goed door en laat de gist een half uurtje op kamertemperatuur op gang komen.
  5. Roer af en toe door en let op dat je kommetje niet te klein is waardoor het gistmengsel zou kunnen overlopen.
  6. De mag beslist niet te heet zijn want dan gaan de gistcellen dood!
  7. Een temperatuur van 30°C is ideaal.
  8. Maak allereerst een voordeeg.
  9. Gebruik daarvoor 220 gram , de rest van de , het gistmengsel, het en 15 gram suiker.
  10. Zorg dat al de ingrediënten royaal op kamertemperatuur zijn:
  11. zo’n 22 à 28°C.
  12. Doe de in de beslagkom van de keukenmachine.
  13. Maak in het midden een kuil.
  14. Doe hierin het gistmengsel, de rest van de , het en de suiker.
  15. Zet de keukenmachine aan met de deeghaak en laat ca. 5 minuten mengen.
  16. Je hebt nu een vrij slap deeg.
  17. Zet de kom weg op een warme plek.
  18. Dek hem af met een doek een laat het voordeeg ongeveer een half uur rijzen.
  19. Smelt ondertussen de boter in een pannetje.
  20. Laat hem absoluut niet te heet worden.
  21. Gebruik een zachte pit en haal het pannetje van het vuur wanneer ongeveer driekwart van de boter gesmolten is.
  22. De rest breng je aan het smelten door met een houten spatel te roeren.
  23. Voeg hierbij het zakje , de rest van de (= 80 gram), het , het snufje en het snufje .
  24. Meng dit met de handmixer.
  25. Voeg als laatste de suiker toe en meng nog eens goed door.
  26. Voeg na de eerste rijs het voordeeg bij het boter-suiker mengsel en zit het goed onder elkaar.
  27. Gebruik weer de keukenmachine met de deeghaak.
  28. Laat 2 à 3 minuten mengen.
  29. Zet het deeg dan afgedekt 1 uurtje weg op een warme plek voor de tweede rijs.
  30. Gebruik een wafelijzer met grof raster en laat dit zeker niet te heet worden.
  31. Zelf gebruik ik een elektrisch Tefalijzer waarvan de thermostaat van 0 tot 4 gaat.
  32. Deze zet ik op stand 2.
  33. Vet het ijzer licht in met boter voor de eerste wafels.
  34. Daarna hoeft dat niet meer wanneer je tenminste net als ik over anti-aanbakplaten in je wafelijzer beschikt.
  35. Doe het deeg m.b.v. 2 lepels in het wafelijzer.
  36. In de meeste ijzers kun je 2 royale wafels tegelijk bakken.
  37. Sluit het ijzer en zet je timer op 4 minuten.
  38. Haal de wafels er dan voorzichtig met een speciale vork met 2 tanden uit en laat ze op een bakrooster afkoelen.
  39. Bak zo al je wafels af.
  40. Laat ze enkele uren afkoelen en uitwasemen en bewaar ze in een afgesloten box.
  41. Deze wafels zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn.
  42. Eet ze daarom bij voorkeur meteen na het bakken op.
  43. De wafels die je voor later bewaart kun je even opwarmen in het wafelijzer op stand 1, gedurende 30 seconden.
25
25
25

Voedselallergie informatie

Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.

  • Sporen van pinda kunnen voorkomen in boter of margarine
  • bakpoeder kan sporen bevatten van gluten en Allergie in bloem
  • vanillesuiker past niet in een suiker-arm dieet.
  • Sporen van sesam kunnen voorkomen in boter of margarine
  • ei is niet geschikt voor een ei-intollerantie
  • boter of margarine kan sporen bevatten van koemelk en Allergie in melk en boter of margarine
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • boter of margarine kan sporen bevatten van lactose en Allergie in melk en boter of margarine
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van soja kunnen voorkomen in boter of margarine
  • Sporen van vis kunnen voorkomen in boter of margarine
  • zout past niet in een zoutarm dieet.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Reacties op dit recept (3)

Belgische suikerwafels heeft een gemiddelde waardering gekregen van 6 / 10 in 3 recensies
RESET

De hoeveelheid melk in dit recept kan niet kloppen. In de ingrediëntenlijst is er sprake van 1.4 dl, dat is amper een kopje. In de beschrijving komt er wel meer melk aan te pas dan deze hoeveelheid...
Ingrid Smaling 18 september 2014
In je recept staat dat je lauwe melk bij de gist moet doen maar let er op dat de melk niet boven de 42 graden celcius komt anders gaat de gist kapot!
Rene Hunter 12 november 2011
Hallo Louca, dit is een goed recept. Zelf gebruik ik geen ei erdoor maar 55 gr meer water. (60 % vocht) Zelf haal ik er 8 stuks van 125 gram uit.
henny57 25 januari 2011

Voedingswaardetabel

Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.

Per
portie
Dagelijks
Aanbevolen
Recept
Totaal
Calorieën
622 kcal
31%2488 kcal
Vetten
33 g.
47%132 g.
Waarvan verzadigd
0 g.
0%0 g.
Waarvan onverzadigd
0 g.
0%0 g.
Cholesterol
0 g.
0%0 g.
Zout
0 g.
0%0 g.
Koolhydraten
106 g.
40%424 g.
waarvan Vezels
0 g.
0%0 g.
waarvan Suikers
1 g.
2%4 g.
Proteinen
0 g.
0%0 g.
Vitamine A
0 µg.
0%0 µg.
Vitamine C
0 mg.
0%0 mg.
Calcium
0 mg.
0%0 mg.
Ijzer
0 mg.
0%0 mg.

Voedingswaardegrafiek

Voedingswaarde grafiek voor Belgische suikerwafels