Zet de de avond ervoor in voldoende koud water en laat ze minimaal 12 uur weken.
Kook ze in het weekwater in ca. 30 – 45 minuten gaar, samen met een bouillonblokje.
Giet ze af in het vergiet.
Vang het kookvocht op en houd apart. (Gebruik eventueel als alternatief voorgekookte uit blik.
Laat deze uitlekken in het vergiet maar vang ook hier het vocht op en bewaar het).
Versnipper de .
Ontdoe de 's van zaadlijsten en zaadjes en snijd ze in blokjes.
Maal, stamp of wrijf de korianderzaadjes fijn.
Snijd de Spaanse peper(1 stuk) in kleine stukjes.
Houd deze ingrediënten wel gescheiden.
Verhit de olijfolie(3 centiliter) in een grote ketel of hapjespan.
Fruit de uisnippers licht aan.
Pers de teentjes knoflook(3 teentjes) erboven uit.
Fruit kort mee en voeg het gehakt toe.
Bak het gehakt gedurende 10 minuten en maak het ondertussen rul met een vork.
Voeg toe:
de paprika(1 stuk)(1 stuk), het Spaanse pepertje, het fijngemaakte korianderzaad(1 dessertlepel), de suiker(1 dessertlepel), een kopje bonenvocht, de tomatenpulp, de tomatenpuree(3 blikjes), het paprikapoeder, het chilipoeder(3 eetlepels), de sambal(1 theelepel), de erwtjes(1 blikje) en wortelen, de maïs, de bonen(450 gram) en wat harissa.
Roer alles goed door en breng aan de kook.
Kook de rijst(1 pak) en voeg hem toe.
Laat minimaal 35 minuten garen op een zacht vuurtje met deksel op de pan tot het water verdampt is.
Langer mag ook maar pas op dat de bonen(450 gram) niet stuk koken en dat de chili niet te droog wordt.
In dat geval nog een beetje bonennat toevoegen.
Maak tot slot op smaak met eventueel wat cayennepeper(1 stuk) en zout(1 stuk).
Voeg een scheutje azijn(1 eetlepel) en melk(1 stuk) toe alsook wat oregano(1 stuk), basilicum en/of peterselie(1 stuk).
Zet voor de die-hards het flesje tabasco(1 stuk), de pilipili, de cayennepeper(1 stuk), het chilipoeder(3 eetlepels) en de tube harissa op tafel.
Vaak wordt gezegd dat chili con carne Mexicaans is.
Dat is maar gedeeltelijk waar.
Chili con carne is intussen bekend in de hele Latijns-Amerikaanse regio en kent grote verschillen naar gelang de plek.
De chili con carne die ik beschrijf is een samenvoegsel van verscheidene streekrecepten.
Maar de oorsprong van dit gerecht is Amerikaans!
Het is een zogenaamd "Tex Mex"-recept, Texaans Mexicaans!
Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn:
Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.
Pinda
Sporen van pinda kunnen voorkomen in sambal
Gluten
Sporen van gluten kunnen voorkomen in sambal
Suiker
suiker past niet in een suiker-arm dieet.
Sesam
Geen overeenkomsten gevonden.
Ei
Geen overeenkomsten gevonden.
Koemelk
melk is niet geschikt voor een koemelk-intollerantie
Mosterd
Sporen van mosterd kunnen voorkomen in azijn
Noten
Sporen van noten kunnen voorkomen in sambal
Selderij
Geen overeenkomsten gevonden.
Lactose
melk is niet geschikt voor een lactose-intollerantie
Schaaldieren
Sporen van schaaldieren kunnen voorkomen in sambal
Sulfiet
Sporen van sulfiet kunnen voorkomen in suiker en azijn
Soja
Geen overeenkomsten gevonden.
Vis
Sporen van vis kunnen voorkomen in sambal
Zoutarm
zout past niet in een zoutarm dieet.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.
Reacties op dit recept
Dit recept heeft nog geen waarderingen gekregen! Heb je dit recept gemaakt? Help anderen & deel nu je ervaring met anderen! Reactie achterlaten
Voedingswaardetabel
Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.