Druivengelei

Ingrediënten

+ -
print

Boodschappen toevoegen Toevoegen aan menu

Keukenspullen

  • Pan
  • Zeef
  • Glazen potten

Bereidingswijze

  1. Gebruik die niet te rijp zijn.
  2. Zelf heb ik gebruikt die half augustus geplukt zijn uit noodzaakt.
  3. De hingen bij mijn zoon onder de terrasoverkapping en trokken zoveel wespen aan dat het er niet meer aangenaam zitten was.
  4. De zijn daarom ca. 2 maanden te vroeg geplukt.
  5. Ze bevatten dus nog weinig suiker, maar zijn wel al mooi gekleurd.
  6. Ris de van de trossen en doe ze in een grote ketel.
  7. Maak er eventueel 2 porties van als je ketel niet groot genoeg is.
  8. Voeg het toe zodat er een bodempje vloeistof in de ketel staat om aanbranden te voorkomen.
  9. Breng rustig aan de kook met de deksel op de pan.
  10. Roer af en toe voorzichtig om met een houten lepel.
  11. Zo vlug als de vloeistof kookt temper je het vuur en laat rustig zo’n 20 minuutjes sudderen.
  12. Pas op dat de zaak niet overkookt.
  13. Haal zonodig het deksel van de ketel.
  14. Zet het vuur uit en laat afkoelen tot handwarm.
  15. Giet alles door een fijnmazig zeef en laat ’n half uurtje uitlekken.
  16. Maak de ketel schoon en doe het druivensap terug in de ketel.
  17. Voeg de toe en roer even goed door.
  18. Proef of je het sap zoet genoeg vindt anders voeg je nog wat toe.
  19. Voeg al roerend geleidelijk de geleipoeder toe.
  20. Zet de ketel nu op het vuur en breng het sap aan de kook.
  21. Roer regelmatig even door.
  22. Wanneer de vloeistof volledig kookt blijven roeren en 1 minuut goed laten doorkoken zodat de gelei wordt geactiveerd.
  23. Doe het vuur uit en laat afkoelen tot handwarm.
  24. De gelei is nu nog steeds vloeibaar.
  25. Giet of schep hem in kraakheldere glazen potten.
  26. Schroef of klem het deksel erop en zet de potten 10 minuutjes ondersteboven.
  27. Voorzie de potten van etiketjes met naam en datum.
  28. Bewaar ze in de ijskast maximaal ’n half jaar.
  29. Omdat er geen conserveringsmiddel is toegevoegd moet ’n pot na opening in maximaal 3 weken worden geledigd.
  30. Bewaar ook de geopende potten steeds in de koelkast.
25
25
25

Variaties op Druivengelei

We hebben nog een aantal interssante variaties op dit recept voor je gevonden!

Variaties van Druivengelei
VariatieAantalGang
Druivengelei1Nagerechten

Voedselallergie informatie

Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.

  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • geleisuiker past niet in een suiker-arm dieet.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Reacties op dit recept (5)

Druivengelei heeft een gemiddelde waardering gekregen van 9.6 / 10 in 5 recensies
RESET

Hallo Lydi van Rooijen, ik las net in een oud receptenboek dat je het sap na uitlekken nog eens extra door een dubbelgevouwen dun kaasdoek moet zeven en dat er dan geen kristalvorming ontstaat. Heb he... Lees reactie
Marion de Smet 8 september 2016
Kook 2 schijfjes citroen samen met de druiven, op die manier zal uw suiker niet kristalliseren.
Marc 10 februari 2014
Op de reactie van Lydivan Rooijen, Als je de agar agar erbij doet moet je zeer goed doorroeren, de kristallen komen erin omdat je het geheel niet goed en stevig genoeg door hebt geroerd!
Tom 13 oktober 2013
In plaats van geleisuiker kun je agar-agar gebruiken. Dit is een natuurlijk, smaakloos verdikkingsmiddel. Te koop in toko's en natuurvoedingswinkels. Ik hoorde pas gisteren van dit product maar het sc... Lees reactie
Nelleke 3 oktober 2013
Zo doe ik het al 2 jaar, Heerlijk ... maar er komen scherpe kristallen(wijnsteenzuur) in de gelei en dat is zeer onprettig. Ik lees er nergens iets over. Weet iemand hoe ik dit kan voorkomen?
Lydivan Rooijen 4 september 2012

Voedingswaardetabel

Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.

Per
portie
Dagelijks
Aanbevolen
Recept
Totaal
Calorieën
0 kcal
0%0 kcal
Vetten
0 g.
0%0 g.
Waarvan verzadigd
0 g.
0%0 g.
Waarvan onverzadigd
0 g.
0%0 g.
Cholesterol
0 g.
0%0 g.
Zout
0 g.
0%0 g.
Koolhydraten
0 g.
0%0 g.
waarvan Vezels
0 g.
0%0 g.
waarvan Suikers
0 g.
0%0 g.
Proteinen
0 g.
0%0 g.
Vitamine A
0 µg.
0%0 µg.
Vitamine C
0 mg.
0%0 mg.
Calcium
0 mg.
0%0 mg.
Ijzer
0 mg.
0%0 mg.

Voedingswaardegrafiek

Voedingswaarde grafiek voor Druivengelei