Frites
- Herkomst Belgie
- Categorie Aardappelgerechten
- Bereiden
- Kookboek van louca
- Schrijf een review
Keukenspullen
- Keukenpapier
Bereidingswijze
- Schil de , was ze en snijd ze in frites.
- Niet te klein want dan nemen ze extra vet op.
Zet de frites 10 minuten volledig onder water en spoel ze daarna nogmaals goed af. - Dit doe je om zetmeel van de frites af te wassen, waardoor ze knapperig gefrituurd kunnen worden.
Laat ze even uitlekken in een vergiet en droog ze daarna goed af in een schone theedoek.
Bak de frites in niet te grote porties voor. - Dit hangt af van de inhoud van je friteuse.
- Zelf heb ik een friteuse met 4 liter vet-inhoud.
- Daar bak ik de frites voor in porties van ca. 400 gram.
- Bij te grote porties koelt het vet te sterk af:
- niet doen dus.
- Bij het voorbakken hanteer ik een temperatuur van 130°C en een tijd van ca. 5 minuten.
- Wel erbij blijven want niet elke aardappel heeft dezelfde baktijd en niet elke friteuse geeft de juiste temperatuur aan.
- Opletten dus of je frites niet te snel bruin worden en anders ingrijpen door de temperatuur voor het vervolg iets bij te stellen.
- In feite mogen de frites bij het voorbakken nog niet bruinen; dit gebeurt pas bij het afbakken.
- Bij het voorbakken moeten ze alleen garen en niet verkleuren.
- Schud na 1 minuut de frites nog eens goed los, zodat ze niet aan elkaar gaan kleven.
- Haal ze na 5 minuten uit het vet en laat ze goed uitdruipen.
- Bewaar ze tot het afbakken in een kom of vergiet.
Bak zo achter elkaar de frites in portietjes voor. - Je kunt ze vervolgens meteen afbakken of in de koeling bewaren om ze later af te bakken.
Stel voor het afbakken de temperatuur van het vet in op 170 à 175°C.
Voor het afbakken mag je wat grotere porties hanteren wanneer de fites nog warm zijn van het voorbaken. - Wanneer je meteen na het voorbakken afbakt, mag je 2 porties voorgebakken frites tegelijk afbakken.
- Wanneer de voorgebakken frites in de koeling zijn bewaard moet je dezelfde portie-grootte hanteren als bij het voorbakken omdat anders het vet weer te fors afkoelt.
- Doe de voorgebakken frites in het vet van 170 à 175°C en bak ze in ca. 2 minuten af.
- Schud ze tijdens het afbakken een paar keer los.
- Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kun je de frites bruiner laten worden en langer afbakken.
- Goed opletten dus, erbij blijven en zelf je ideale afbaktijd bepalen.
- Laat vervolgens de frites goed uitlekken.
- Zelf gooi ik ze nog even in een kom of het vergiet, waar ik eerst een laagje keukenpapier in heb gelegd om het vet te absorberen.
Ook lekker om te maken
Variaties op Frites
We hebben nog een aantal interssante variaties op dit recept voor je gevonden!
Variatie | Aantal | Gang |
---|---|---|
In de oven gebakken frites | 1 | Aardappelgerechten |
Frites stoofvlees met kropsla | 1 | Stoofschotels |
Patates Frites Kruidenmengsel | 1 | Bijgerechten |
Voedselallergie informatie
Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
Reacties op dit recept
Dit recept heeft nog geen waarderingen gekregen! Heb je dit recept gemaakt?
Help anderen & deel nu je ervaring met anderen!
Reactie achterlaten
Voedingswaardetabel
Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.
Per portie | Dagelijks Aanbevolen | Recept Totaal | |
---|---|---|---|
Calorieën | 308 kcal | 15% | 616 kcal |
Vetten | 0 g. | 0% | 0 g. |
Waarvan verzadigd | 0 g. | 0% | 0 g. |
Waarvan onverzadigd | 0 g. | 0% | 0 g. |
Cholesterol | 0 g. | 0% | 0 g. |
Zout | 0 g. | 0% | 0 g. |
Koolhydraten | 66 g. | 25% | 132 g. |
waarvan Vezels | 0 g. | 0% | 0 g. |
waarvan Suikers | 0 g. | 0% | 0 g. |
Proteinen | 0 g. | 0% | 0 g. |
Vitamine A | 0 µg. | 0% | 0 µg. |
Vitamine C | 0 mg. | 0% | 0 mg. |
Calcium | 0 mg. | 0% | 0 mg. |
Ijzer | 0 mg. | 0% | 0 mg. |