Gevulde kalkoen
- Herkomst Nederland
- Categorie Gevogelte
Bijpassend: voorgerechten & nagerechten - Kalkoen recepten
- Bereiden
- Kookboek van frientje
- Schrijf een review
Keukenspullen
- Keukenmachine
- Aluminiumfolie
- Bakplaat
- Hapjespan
- Koekenpan
- Pan
- Oven
- Zeef
- Keukenpapier
Bereidingswijze
- Vulling maken:
- Maal het brood in de keukenmachine tot kruim.
- Vel van verwijderen.
- Braad het gehakt in een koekenpan rul met , en .
- Laat het gehaktmengsel afkoelen.
- Meng de fijngesneden of gedroogde salie door het afgekoelde gehakt.
- en broodkruim toevoegen en kneed het geheel tot een stevige massa.
- Vullen en braden:
- Dep de aan binnen- en buitenkant droog met keukenpapier.
- Stop het merendeel van de vulling in de (niet te vol, want de vulling zet tijdens het bakken nog wat uit).
- Maak eventueel met de hand het vel langs de nek voorzichtig los, zonder het te beschadigen.
- Schuif ook wat vulling tussen vel en vlees.
- Vouw het vel rond het gat en steek het vast met een cocktailprikker.
- Verpak de gevulde in aluminiumfolie of een plastic zak en bewaar hem tot gebruik op een schaal onder in de koelkast.
- Neem de bijtijds uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen, dit duurt minstens 1 uur.
- Meng zout en en wrijf de hiermee rondom in.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Smelt de en roer de erdoor.
- Schenk een deel ervan in de braadslede en leg de er op de borst in.
- Schenk de rest van de erover en smeer die met de hand over de , zodat alle delen royaal zijn ingevet.
- Dek de braadslede losjes af met aluminiumfolie (niet te strak, anders stooft de ).
- De folie beschermt tegen uitdrogen.
- Zet de braadslede op een rooster in het midden van de voorverwarmde oven en braad de in 2-2,5 uur goudbruin en gaar.
- Schakel na 1 uur de oventemperatuur terug naar 175 °C.
- Bedruip de regelmatig met braadvocht.
- Verwijder de laatste 30 min.
- de aluminiumfolie en draai de op zijn rug, zodat het vel op de borstkas bruin en krokant kan worden.
- Controleer of de gaar is door in het dikste deel van het dijbeen een satépen of vleesvork te steken.
- De is gaar als het vocht dat eruit druppelt helder is.
- Is het nog roze van kleur, laat de dan nog een kwartier in de oven staan en test opnieuw.
- Neem de braadslede uit de oven.
- Wikkel de in een nieuw stuk aluminiumfolie en laat hem op een warme plaats minstens 15 min.
- rusten.
- Maak intussen jus of saus (zie garnering).
- Snijd de aan tafel aan.
- Serveer er in de oven gebakken aardappelpuree bij en spruitjes of sperziebonen.
- Tip:
- Extra bruin en krokant:
- Bestrijk het vel van de de laatste 15 minuten met wat vloeibare honing, daarvan wordt het extra bruin en krokant.
- Lukt het bruinen in de oven niet goed, schuif de dan op een bakplaat nog 5 minuten onder de grill.
- Tip:
- Cranberrysaus:
- Schep, wanneer de gaar is, eventueel overtollig braadvet uit de braadslede en schenk er 1 pot gevogeltefond (380 mililiter) in.
- Roer goed met een houten lepel om de aanbaksels los te maken.
- Giet de jus (via een zeef) in een steelpan, voeg 200 ml sinaasappelsap toe en laat de jus op hoog vuur tot de helft inkoken.
- Roer 3-4 eetlepels cranberrycompote (zelfgemaakt of uit pot, 350 gram) door de saus.
- Breng op smaak met zout en en schenk de cranberryjus in een voorverwarmde sauskom.
- Tip:
- Kastanjevulling:
- Maal 4 ontkorste sneetjes oud in de keukenmachine tot kruim.
- Bak in een hapjespan half duobakje spekreepjes krokant.
- Bak 4 gesnipperde sjalotten (of 1 ) de laatste minuten mee.
- Voeg de inhoud van 1 blik kastanjepuree en 2 eetlepels rode port of wijn toe.
- Verkruimel 50 gram walnoten boven de pan en meng ze met het broodkruim door de kastanjepuree.
- Laat de vulling afkoelen.
Ook lekker om te maken
Variaties op Gevulde kalkoen
We hebben nog een aantal interssante variaties op dit recept voor je gevonden!
Variatie | Aantal | Gang |
---|---|---|
Gevulde kalkoenrolletjes | 1 | Voorgerechten |
Gevulde kalkoenrolletjes uit de oven | 1 | Gevogelte |
Gevulde kalkoenrolletjes voor buffet | 1 | Hapjes |
Voedselallergie informatie
Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.
- Sporen van pinda kunnen voorkomen in olie
- witbrood is niet geschikt voor een gluten-intollerantie
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- ei is niet geschikt voor een ei-intollerantie
- boter kan sporen bevatten van koemelk en Allergie in boter
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- bleekselderij is niet geschikt voor een selderij-intollerantie
- boter is niet geschikt voor een lactose-intollerantie
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Sporen van soja kunnen voorkomen in olie
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
Reacties op dit recept
Dit recept heeft nog geen waarderingen gekregen! Heb je dit recept gemaakt?
Help anderen & deel nu je ervaring met anderen!
Reactie achterlaten
Voedingswaardetabel
Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.
Per portie | Dagelijks Aanbevolen | Recept Totaal | |
---|---|---|---|
Calorieën | 469 kcal | 23% | 1876 kcal |
Vetten | 40 g. | 57% | 160 g. |
Waarvan verzadigd | 0 g. | 0% | 0 g. |
Waarvan onverzadigd | 0 g. | 0% | 0 g. |
Cholesterol | 0 g. | 0% | 0 g. |
Zout | 0 g. | 0% | 0 g. |
Koolhydraten | 1 g. | 0% | 4 g. |
waarvan Vezels | 0 g. | 0% | 0 g. |
waarvan Suikers | 0 g. | 0% | 0 g. |
Proteinen | 0 g. | 0% | 0 g. |
Vitamine A | 0 µg. | 0% | 0 µg. |
Vitamine C | 0 mg. | 0% | 0 mg. |
Calcium | 0 mg. | 0% | 0 mg. |
Ijzer | 0 mg. | 0% | 0 mg. |