Doe de visfond in een steelpannetje en reduceer tot 1/5 deel:
ca. 80 mililiter.
Doe het sinaasappelsap en citroensap in een ander steelpannetje en laat tot de helft inkoken.
Voeg 1 eetlepel en 25 gram toe.
Verwijder het wit van de sinaasappelschil en snijd het oranje van de schil in zeer dunne reepjes.
Voeg deze zeste plus de wodka(15 milliliter) toe en kook het geheel enige minuten door.
Af en toe roeren met een houten spatel.
De visfondglacé erdoor roeren en monteren met kleine klontjes roomboter(75 gram).
Tot slot de champagne(15 milliliter) toevoegen maar niet meer aan de kook brengen.
De filets in de lengte in 4 dunne plakjes snijden en tot rozetten oprollen.
Gebruik een stoompan met een rooster.
Leg op het rooster een met boter(30 gram) bestreken stuk bakpapier en plaats daarop de rozetten.
Giet 150 mililiter witte wijn(400 milliliter)(200 milliliter) in de pan.
Deksel op de pan, wijn(400 milliliter)(200 milliliter) aan de kook brengen, vuur laag zetten en de rozetten in de stoom van de wijn(400 milliliter)(200 milliliter) gaar laten worden tot ze glazig zijn.
Ondertussen de witlof(5 struikjes) schoonmaken.
Harde stronken verwijderen en alle blaadjes losmaken.
Borstel de champignons(150 gram) schoon en snijd ze in plakjes.
Smelt 30 gram boter(30 gram) in een pan op een matig vuur en smoor hierin de witlofbladen.
Bestrooi ze licht met de suiker(1 eetlepel)(25 gram)(1 dessertlepel).
Blus met 50 mililiter witte wijn(400 milliliter)(200 milliliter) en laat enkele minuten stomen en inkoken.
Voor de zilveruitjes:
Doe de rode wijn(400 milliliter)(200 milliliter), de port(200 milliliter), de balsamicoazijn(5 centiliter) en de suiker(1 eetlepel)(25 gram)(1 dessertlepel) in een steelpan en breng aan de kook.
Voeg de kruiden toe en laat onder regelmatig roeren het tot een stroperige consistentie inkoken.
Voeg op het laatst de uitjes toe en laat ze even mee koken.
Neem enkele uitjes extra omdat er kapot kunnen koken, die dan niet meer bruikbaar zijn voor de opmaak van de borden.
Neem de witlofbladen uit de pan, laat ze uitlekken en leg ze als een 5-puntige ster op de voorverwarmde borden.
Bedruip de witlofbladeren met de sinaasappelboter.
De grietrozetten in het hart van de ster plaatsen.
Tussen de punten van de ster steeds 1 zilveruitje met wat wijn(400 milliliter)(200 milliliter)/port(200 milliliter) saus plaatsen.
Garneer het geheel met wat reepjes sinaasappelschil uit de sinaasappelboter.
Zorg dat de samenstellende onderdelen van dit gerecht gelijktijdig klaar zijn, zodat alles warm op het bord komt.
Serveer hier een glas gekoelde Champagne(15 milliliter) demi-sec bij.
Variatie:
de grietfilets kunnen ook licht gebraden worden in wat boter(30 gram).
Tip:
Wanneer de wijn(400 milliliter)(200 milliliter)/portsaus niet stroperig genoeg wordt, deze licht binden met een ½ theelepel aardappelmeel, aangemaakt met een heel klein beetje water(1 eetlepel).
Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn:
Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.
Pinda
Geen overeenkomsten gevonden.
Gluten
Sporen van gluten kunnen voorkomen in wijn en wijn
Suiker
suiker, suiker, suiker past niet in een suiker-arm dieet.
Sesam
Geen overeenkomsten gevonden.
Ei
Sporen van ei kunnen voorkomen in wijn en wijn
Koemelk
boter en roomboter kan sporen bevatten van koemelk en Allergie in boter
Mosterd
Geen overeenkomsten gevonden.
Noten
Geen overeenkomsten gevonden.
Selderij
Geen overeenkomsten gevonden.
Lactose
boter en roomboter is niet geschikt voor een lactose-intollerantie
Schaaldieren
Geen overeenkomsten gevonden.
Sulfiet
Sporen van sulfiet kunnen voorkomen in champignons, wijn, suiker, suiker, wijn, suiker
Soja
Geen overeenkomsten gevonden.
Vis
Geen overeenkomsten gevonden.
Zoutarm
zout past niet in een zoutarm dieet.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.
Reacties op dit recept
Dit recept heeft nog geen waarderingen gekregen! Heb je dit recept gemaakt? Help anderen & deel nu je ervaring met anderen! Reactie achterlaten
Voedingswaardetabel
Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.