Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord
Gevulde kerstkalkoen met cranberrysaus recept
Gevulde kerstkalkoen met cranberrysaus recept

Gevulde kerstkalkoen met cranberrysaus


Ingrediënten


Bereidingswijze


Verwijder het zakje met ingewanden uit de kalkoen. Was de kalkoen grondig met zout en water. Laat hem hierna goed uitlekken.
Bak de uitjes glazig in een beetje olijfolie.
Meng de ui, het gehakt, de kastanjepuree en de kastanjes met de gehaktkruiden (volgens de gebruiksaanwijzing) tot een homogene massa.
Dep de kalkoen droog met keukenpapier en wrijf hem van binnen en van buiten in met zout en peper. Wrijf de borst en buikholtes van de kalkoen in met roomboter en vul ze op met het gehaktmengsel. Maak het vel los en vul de ontstane ruimte met roomboter en stuffing. Wrijf de buitenkant van de kalkoen in met roomboter. Snijd het spek in ca. 1 cm dikke plakken en leg die bovenop de kalkoen. Bind ze vast met ovenkatoen, zodat ze niet van de kalkoen afvallen. Stop hier en daar klonten boter tussen de poten, het opgebonden spek en tussen het vel van de kalkoen Plaats de kalkoen op een rek in braadslee van voldoende diepte. Er komt nogal wat braadvocht vrij. Vul de braadslee met een 1/2 liter kippenbouillon.
Verwarm de oven voor op 180 graden C. en schuif de braadslee in de oven. Braad de kalkoen gedurende 2 uur op 180 graden C., en temper dan de temperatuur naar 130 graden C. Bedek de kalkoen met aluminiumfolie en braad de kalkoen in ongeveer 5 uur gaar. Verwijder de folie na 3 uur en besprenkel de kalkoen daarna zeer regelmatig met de gesmolten boter en het braadvocht dat in de braadslede van en uit de kalkoen druipt. Minimaal ieder half uur, maar vaker is beter. Let op dat de braadslee niet overstroomt. Verwijder zo nodig braadvocht en boter.
Je kunt nagaan of de kalkoen gaar is door in het dikste deel van het dijbeen een satÚpen of vleesvork te steken. De kalkoen is gaar als het vocht dat eruit druppelt helder is. Met een oventhermometer moet de temperatuur ca 80 graden celcius zijn.
Maak de cranberriesaus ongeveer 3 kwartier voordat de kalkoen gaar is. Breng in een pan 1/2 liter rode port, twee eetlepels bruine basterdsuiker en de inhoud van 1 pak verse cranberries aan de kook en laat dit onder af en toe doorroeren zachtjes koken totdat de cranberries stukgaan en er een stroperige saus ontstaat.
Haal de kalkoen uit de oven en verwijder het opgebonden spek. Laat de kalkoen ca. 20 minuten rusten alvorens hem aan te snijden. Serveer de warme cranberrysaus erbij.

Serveersuggesties

Lekker met aardappelpuree en spruitjes uit de wok.

Meer ReceptenAllergenen Informatie

Voor dit gevulde kerstkalkoen met cranberrysaus recept heeft MijnReceptenboek.nl uitgebreide allergenen informatie beschikbaar. Heeft u last van een allergie? Bekijk dan de allergeneninformatie.

Mijn Recensie

Heb je dit recept al gemaakt? Deel het dan nu met ons! Was het lekker? Heb je nog tips voor de bereiding van dit recept? Deel het met ons en wij maken dit recept samen nog beter.

Zelf een recensie plaatsen

Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven