

Ratatouille
- Frankrijk
- Groentegerechten
- 6 portie(s)
- 1 uur
- 1 uur
- huibv
Ingrediënten
- 3 aubergines
- 2 of 3 courgettes
- 1 groene paprika
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 6 mooie grote tomaten vol van smaak
- 2 à 3 grote uien
- 2 of 3 tenen knoflook
- olijfolie
- Bosje verse peterselie
- Potje herbes de Provence
- zout en peper uit de molen
- Goed knapperig (stok)brood
Bereidingswijze
Was de aubergines en dep ze droog. Snijd ze vervolgens in plakken van 2 cm dikte en bestrooi ze ruim met zout. Laat dit 10 tot 15 minuten staan en bestrijk ze vervolgens aan beide kanten met olijfolie. En bak ze in een grillpan. Ze moeten niet te gaar worden, maar hoeven alleen even de bijna zwarte strepen van de grillpan te krijgen. En houd ze even apart.
Was de courgettes en dep ze droog snijd ze daarna in blokjes.
Halveer de paprika's en verwijder de zaadlijsten. Snij de paprika's in repen.
Ontvel de tomaten door aan de bovenzijde er een kruis in te snijden en ze vervolgens even in kokend water te dompelen. Na 1 minuut of zo kun je het vel er zo vanaf trekken. Ook de tomaten kunnen nu in stukken worden gesneden snijd ze zo dat je nog ziet dat het tomaten zijn. Niet te klein dus. Maak de uien schoon. En snij ze door de helft en vervolgens in plakken. Hak nu de knoflook fijn.
Doe een flinke scheut olijfolie in de pan en fruit de uien even aan tot ze glazig zijn schep op het laatst de knoflook erdoor. Maak nu de schaal met ratatouille op. Onderin de schaal eerst nog wat olijfolie vervolgens de aubergine leg hierop nu de rest van de gesneden groenten. Leg op de groenten nu de fijngesneden peterselie, herbes de Provence naar eigen inzicht, zout en peper strooien. Pas op met het zout, het zit natuurlijk ook al in de aubergines. Je kunt later nog wel zout toevoegen maar eruit halen is lastiger.
Doe als laatste de gefruite uien en knoflook op de groenten en dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet de schaal in het midden van de oven voor 45 minuten op 180 graden. Verwijder de folie na de 40 minuten en laat nog 10 minuten onafgedekt staan of tot de groente gaar is.
De ratatouille kan warm maar ook koud of half warm gegeten worden. Ook een restje voor de volgende dag smaakt altijd goed.
Serveer het brood erbij.
Serveersuggesties
Ipv herbes de Provence kun je ook verse basilicum gebruiken. Dan is het meer Italiaans en met nog wat Parmezaanse kaas er over wordt het dat helemaal!
Meer Recepten
- Chili met ratatouille2 porties
35 minuten
robancona - Ratatouille met witte bonen4 porties
30 minuten
bettyvandijk - Groene Ratatouille4 porties
45 minuten
beamantel
Allergenen Informatie
Voor dit ratatouille recept heeft MijnReceptenboek.nl uitgebreide allergenen informatie beschikbaar. Heeft u last van een allergie? Bekijk dan de allergeneninformatie.Mijn Recensie
Heb je dit recept al gemaakt? Deel het dan nu met ons! Was het lekker? Heb je nog tips voor de bereiding van dit recept? Deel het met ons en wij maken dit recept samen nog beter.Zelf een recensie plaatsen
- Home
- Recepten
- Hoofdgerechten
- Groentegerechten
- Ratatouille