Pak een pan en breng hierin ongeveer 1 liter water aan de kook.
Voeg de het gerookte en 2 blokjes , de pimentkorrels en de 3 en toe en laat zo een uurtje zachtjes doorkoken.
Doe ondertussen de gedroogde paddenstoelen (Porcini in het Italiaans)in een schaaltje met warm water en laat ze rustig even weken.
Snij nu de witte fijn.
Dit gaat prima met een mandoline of goede scherpe kaasschaaf.
Snij naar een half uurtje weken de paddenstoelen in stukken bewaar ook het vocht !
Haal de schouderkarbonaden en spek(100 gram) uit de bouillon , verwijder de botjes en snij het vlees in kleine stukjes.
Vis de laurierbladeren en piment(8) uit de bouillon.
Pak nu een grotere pan voeg wat bouillon toe en de de paddenstoelen met het vocht waarin het geweekt is ( dit is inmiddels bruin geworden ).
Voeg nu ook de witte kool(800 gram)(400 gram) toe en laat dat een uurtje stoven.
Voeg na een uurtje de rest van de zure kool(800 gram)(400 gram) toe en de gerookte Poolse worst(250 gram) (in kleine stukjes )Heb je geen Poolse worst(250 gram) voeg dan rookworst toe maar doe er dan ook een paar teentjes knoflook bij voor de smaak.
Voeg nu ook de tomatenpuree(1 blikje) toe.
Laat het geheel nog een half uurtje zachtjes koken zodat alle smaken zich met elkaar verbinden.
Proef of de witte kool(800 gram)(400 gram) nu zacht is en breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
Dit gerecht ken en maak ik al jaren en het is belangrijk dat de gedroogde paddenstoelen in dit gerecht komen anders krijgt het nooit die typisch Pools smaak.
Verder bestaan er talloze varianten op dit gerecht met diverse vleessoorten, alleen zure kool(800 gram)(400 gram) , alleen witte kool(800 gram)(400 gram),pruimen, wodka , komijn , gebonden bouillon et cetera.
Elke huisvrouw of streek heeft zo zijn eigen recept.
Maar dit is zoals ik het doe.
Meestal maak ik dit een dag van te voren de smaken zijn dan goed in elkaar doorgedrongen.
Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn:
Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.
Pinda
Sporen van pinda kunnen voorkomen in worst en runderbouillon
Gluten
Sporen van gluten kunnen voorkomen in worst en runderbouillon
Suiker
Geen overeenkomsten gevonden.
Sesam
Geen overeenkomsten gevonden.
Ei
Sporen van ei kunnen voorkomen in worst en runderbouillon
Koemelk
Sporen van koemelk kunnen voorkomen in worst en runderbouillon
Mosterd
Geen overeenkomsten gevonden.
Noten
Geen overeenkomsten gevonden.
Selderij
Sporen van selderij kunnen voorkomen in runderbouillon
Lactose
Geen overeenkomsten gevonden.
Schaaldieren
Geen overeenkomsten gevonden.
Sulfiet
Geen overeenkomsten gevonden.
Soja
Sporen van soja kunnen voorkomen in worst en runderbouillon
Vis
Geen overeenkomsten gevonden.
Zoutarm
Geen overeenkomsten gevonden.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.
Reacties op dit recept (3)
Poolse Bigos heeft een gemiddelde waardering gekregen van 10 / 10 in 3 recensies RESET
Wat mij opvalt is dat het een dag na bereiding nog lekkerder is.
Had een klein beetje over en dat de volgende dag even warm gemaakt maar mmmmmmm wat is het lekker.
Ga ik zeker vaker klaar maken!
Hallo Jaccor leuk dat je het hebt geprobeerd dit nationale recept van Polen staat bij praktisch elke bruiloft, communie of ander feest op tafel. En is daarmee waarschijnlijk het meest typerend voor de... Lees reactie
Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.