Poolse Bigos

Ingrediënten

+ -
print

Boodschappen toevoegen Toevoegen aan menu

Keukenspullen

  • Pan

Bereidingswijze

  1. Pak een pan en breng hierin ongeveer 1 liter water aan de kook.
    Voeg de het gerookte en 2 blokjes , de pimentkorrels en de 3 en toe en laat zo een uurtje zachtjes doorkoken.

    Doe ondertussen de gedroogde paddenstoelen (Porcini in het Italiaans)in een schaaltje met warm water en laat ze rustig even weken.
  2. Snij nu de witte fijn.
  3. Dit gaat prima met een mandoline of goede scherpe kaasschaaf.
  4. Snij naar een half uurtje weken de paddenstoelen in stukken bewaar ook het vocht !

    Haal de schouderkarbonaden en uit de bouillon , verwijder de botjes en snij het vlees in kleine stukjes.
  5. Vis de laurierbladeren en uit de bouillon.

    Pak nu een grotere pan voeg wat bouillon toe en de de paddenstoelen met het vocht waarin het geweekt is ( dit is inmiddels bruin geworden ).
    Voeg nu ook de witte toe en laat dat een uurtje stoven.
  6. Voeg na een uurtje de rest van de zure toe en de gerookte Poolse (in kleine stukjes )Heb je geen Poolse voeg dan rookworst toe maar doe er dan ook een paar teentjes knoflook bij voor de smaak.
  7. Voeg nu ook de toe.
  8. Laat het geheel nog een half uurtje zachtjes koken zodat alle smaken zich met elkaar verbinden.
  9. Proef of de witte nu zacht is en breng eventueel nog op smaak met peper en zout.

    Dit gerecht ken en maak ik al jaren en het is belangrijk dat de gedroogde paddenstoelen in dit gerecht komen anders krijgt het nooit die typisch Pools smaak.
  10. Verder bestaan er talloze varianten op dit gerecht met diverse vleessoorten, alleen zure , alleen witte ,pruimen, wodka , komijn , gebonden bouillon et cetera.
  11. Elke huisvrouw of streek heeft zo zijn eigen recept.

    Maar dit is zoals ik het doe.
  12. Meestal maak ik dit een dag van te voren de smaken zijn dan goed in elkaar doorgedrongen.
25
25
25

Variaties op Poolse Bigos

We hebben nog een aantal interssante variaties op dit recept voor je gevonden!

Variaties van Poolse Bigos
VariatieAantalGang
Poolse Bigos1Vlees

Voedselallergie informatie

Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.

  • Sporen van pinda kunnen voorkomen in worst en runderbouillon
  • Sporen van gluten kunnen voorkomen in worst en runderbouillon
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van ei kunnen voorkomen in worst en runderbouillon
  • Sporen van koemelk kunnen voorkomen in worst en runderbouillon
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van selderij kunnen voorkomen in runderbouillon
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van soja kunnen voorkomen in worst en runderbouillon
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Reacties op dit recept (3)

Poolse Bigos heeft een gemiddelde waardering gekregen van 10 / 10 in 3 recensies
RESET

Wat mij opvalt is dat het een dag na bereiding nog lekkerder is. Had een klein beetje over en dat de volgende dag even warm gemaakt maar mmmmmmm wat is het lekker. Ga ik zeker vaker klaar maken!
jaccor 27 mei 2015
Hallo Jaccor leuk dat je het hebt geprobeerd dit nationale recept van Polen staat bij praktisch elke bruiloft, communie of ander feest op tafel. En is daarmee waarschijnlijk het meest typerend voor de... Lees reactie
HuibV 25 mei 2015
Een bijzonder lekker gerecht een echte aanbeveling
jaccor 22 mei 2015

Voedingswaardetabel

Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.

Per
portie
Dagelijks
Aanbevolen
Recept
Totaal
Calorieën
272 kcal
13%2176 kcal
Vetten
13 g.
19%104 g.
Waarvan verzadigd
0 g.
0%0 g.
Waarvan onverzadigd
0 g.
0%0 g.
Cholesterol
0 g.
0%0 g.
Zout
0 g.
0%0 g.
Koolhydraten
10 g.
4%80 g.
waarvan Vezels
0 g.
0%0 g.
waarvan Suikers
0 g.
0%0 g.
Proteinen
0 g.
0%0 g.
Vitamine A
0 µg.
0%0 µg.
Vitamine C
0 mg.
0%0 mg.
Calcium
0 mg.
0%0 mg.
Ijzer
0 mg.
0%0 mg.

Voedingswaardegrafiek

Voedingswaarde grafiek voor Poolse Bigos