Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord
Zuurvlees (Limburgs gerecht) recept
Zuurvlees (Limburgs gerecht) recept

Zuurvlees (Limburgs gerecht)


Ingrediënten


2

Bereidingswijze


Voorbereiden: Snijd het vlees in grote dobbelstenen (maak ze zo'n beetje net zo groot als de riblappen dik zijn). Pak een ruime pan of schaal om het vlees in te marineren en doe er 2 deciliter water en 2 deciliter azijn in. Let op: Gebruik geen aluminium of koper pan want de azijn tast dat aan. Leg het vlees, de jeneverbessen en de laurierbladeren in het azijnmengsel. Het vlees moet nu ruim onder de vloeistof staan, voeg zo nodig nog wat extra water en azijn toe (in gelijke hoeveelheden). Dek het vlees af (met een deksel of plasticfolie) en laat het ten minste 8 uur - of tot de volgende dag - in de koelkast marineren. Schep het in die tijd een paar keer om. Bereiden: Zet een schone pan of steelpan in de gootsteen en leg er een grote zeef op. Giet de marinade van het vlees af in de zeef - knoei zo min mogelijk, de marinade wordt later weer gebruikt - en laat het vlees in de zeef glijden. Dep het vlees droog met keukenpapier en leg daarbij de laurierbladeren opzij voor later gebruik, gooi de jeneverbessen weg. Bestrooi het vlees dun met peper en zout. Zet een grote braad- of kookpan klaar om het vlees straks in te doen (bijvoorbeeld die waar de marinade in zat - neem in ieder geval een flinke, de uien moeten er straks ook nog bij in). Pak een koekenpan (zo mogelijk een grote, met dikke bodem) en verhit er een eetlepel boter of margarine in tot er geen schuim meer te zien is. Houd de hittebron onder de koekenpan hoog en bak het vlees er - in porties - al omscheppend rondom snel bruin in. Het is belangrijk dat het bakken snel gaat. Als er te veel vlees tegelijk in de koekenpan gedaan wordt, schroeit het vlees niet snel genoeg dicht en dan lukt het niet om het mooi bruin te bakken (omdat er te veel vocht uit het vlees komt). Doe de porties vlees die bruin gebakken zijn in de (klaar gezette) braad- of kookpan en smelt - voordat een volgende portie vlees gebakken wordt - wat extra boter of margarine in de koekenpan. Zet - als al het vlees gebakken is de koekenpan opzij (die wordt zo weer gebruikt)en maak de marinade lauwwarm (niet vergeten - als er koude marinade gebruikt wordt kan het vlees taai worden). Giet zoveel van de verwarmde marinade bij het vlees tot het net onder staat (gooi overgebleven marinade weg). Doe de laurierbladeren en kruidnagels bij het vlees. Breng het vlees aan de kook en laat het daarna - met een deksel net iets schuin op de pan - op een lage hittebron een uur zachtjes sudderen. Intussen: Pel de uien en snijd ze van boven naar beneden in vier parten. Snijd de parten in circa 1 centimeter dikke plakken, begin bij het puntje en gooi de onderste harde stukjes weg. Smelt wat boter of margarine in de gebruikte koekenpan en bak de uien er - op een matig tot hoge hittebron- af en toe omscheppend flink bruin in (voor de mooie kleur - maak ze niet zwart!). Schep de gebakken uien op het sudderende vlees. Doe de (appel)stroop er bij en schep alles door elkaar. Voeg bruine suiker naar smaak toe, breng het vlees weer aan de kook en laat het zachtjes verder sudderen Als het vlees een uur gesudderd heeft: Haal de deksel van de pan en verbrokkel de plakken ontbijtkoek boven het vlees. Roer niet om, leg de deksel weer op de pan en laat het vlees verder sudderen. Roer - als de ontbijtkoek zo'n 15 minuten mee gesudderd heeft - de inhoud van de pan om. Laat het vlees nog 15 tot 30 minuten verder sudderen maar roer er nu regelmatig in om aanbranden te voorkomen - door de ontbijtkoek wordt de saus dik. Controleer af en toe of het vlees al goed is: Het is klaar als het boterzacht is en nog net niet uit elkaar valt. Breng het zuuvlees- indien nodig - nog op smaak met peper en zout.

Meer Recepten



Allergenen Informatie

Voor dit zuurvlees (limburgs gerecht) recept heeft MijnReceptenboek.nl uitgebreide allergenen informatie beschikbaar. Heeft u last van een allergie? Bekijk dan de allergeneninformatie.

Recensies


Het recept Zuurvlees (Limburgs gerecht) heeft een gemiddelde waardering gekregen van 8 / 10 in 2 recensies

  • Mijn vraag is eigenlijk kun je zuur vlees ook goed met rijst eten?
    Guus gaf dit recept op 18 september 2013 4 uit 5 sterren
  • Wat een geweldig recept, viel zeer goed in de smaak!
    Bezoeker gaf dit recept op 12 oktober 2011 4 uit 5 sterren
Zelf een recensie plaatsen

Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven