Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord
Jam van zwarte bessen recept
Jam van zwarte bessen recept

Jam van zwarte bessen


Ingrediënten


48

Bereidingswijze


Voorbereiding: Als je in het bezit van een zogenaamde “Beerenpresse” bent dan zeef je de de pitjes en de velletjes er vooraf uit. Heb je dat niet, dan moet je dat na het koken doen. Het bepalen van de hoeveelheden: Een vuistregel bij deze jam: Gewicht vruchten = gewicht suiker (voor het persen) Per kg vruchten, sap van een halve citroen toevoegen Bereiding: Zet de vruchtenpuree of de bessen op een matig vuur en warm het langzaam op. Voeg de suiker in gedeeltes toe en roer dit door. Als de jam net kookt, voeg dan ook de citroensap bij. Heb je hele bessen gebruikt en wil je geen pitjes, dan moet je de jam na 2 minuten koken door een zeef passeren en vervolgens weer in een schone pan opnieuw opzetten. Zachtjes doorkoken en controleren op dikheid door een lepel in de jam te stoppen en uit laten druipen. Begint de jam bij de laatste druppel te “slierten” dan is de jam goed. Dit kan al na 3 minuten gebeuren, maar het kan ook wel 8 minuten duren. Dit is afhankelijk van het vochtgehalte van de bessen en van de pectinegehalte van de bes. Mensen met een “beerenpresse” zijn in het voordeel omdat de pitjes gedeeltijk mee vermalen worden. Zeven met enige druk helpt ook. De schuimlaag van de jam verwijderen, dan nog heet in schoongemaakte potten overgieten en direct afsluiten. In goed afgesloten potten is de jam tot 2 jaar goed te bewaren.

Serveersuggesties

De pitjes, velletjes, de schuimlaag en het residu in de pan vermengen met 1 à 2 liter water en samen met suiker en wat citroensap opnieuw aan de kook brengen. (suiker en citroensap naar smaak) Men verkrijgt na afkoeling een alleraardigste al dan niet geconcentreerde sap.

Meer ReceptenAllergenen Informatie

Voor dit jam van zwarte bessen recept heeft MijnReceptenboek.nl uitgebreide allergenen informatie beschikbaar. Heeft u last van een allergie? Bekijk dan de allergeneninformatie.

Recensies


Het recept Jam van zwarte bessen heeft een gemiddelde waardering gekregen van 10 / 10 in 1 recensie

 • Zeer lekker! Goede uitleg!
  Mieke Honore gaf dit recept op 16 juli 2013 5 uit 5 sterren
Zelf een recensie plaatsen

Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven