Dit gerecht wordt vanuit de traditie met Pasen geserveerd, wanneer men een heel zuiglam vult met een -notenmengsel en het lam aan het spit of op een houtskoolvuur roostert voor een familiefeest.
Als je een zuiglam kunt vinden en je hebt de mogelijkheid tot roosteren in een grote oven of barbecue, dan moet je het eens proberen.
Dit is een aangepast recept, het gerecht is net zo lekker, zij het iets minder spectaculair.
Bereiden
.
Maak de marinade door de knoflook(2 tenen)(4 tenen) te mengen met de citroensap, de peper(1 theelepel)(1 theelepel), het piment, de tijm(2 theelepels) en de olijfolie(50 milliliter)(250 milliliter)(100 milliliter).
Marineer de stukken lamsvlees er een hele nacht in.
.
Verwarm de oven voor tot 220°C.
Neem het vlees uit de marinade en bak het rondom bruin in een zware ovenschaal (er zit genoeg olie aan van de marinade).
Bestrooi het vlees met zout(1 stuk)(1 stuk) en peper(1 theelepel)(1 theelepel) en zet het in de schaal in de oven.
.
Neem ze dan uit de oven en laat ze op een warme plek, afgedekt met aluminiumfolie, rusten.
.
Bereid de rijst(650 gram)(1 stuk) terwijl het vlees in de oven staat.
Verhit de olijfolie(50 milliliter)(250 milliliter)(100 milliliter) in een grote pan met zware bodem en fruit de ui(1 stuk) en het gehakt tot de ui(1 stuk) glazig en het vlees bruin is.
Voeg na ongeveer 4 minuten de rijst(650 gram)(1 stuk) en de hete kippenbouillon(1 liter) toe.
Draai het vuur omlaag, doe het kaneelstokje(1 stuk), het zout(1 stuk)(1 stuk) en de peper(1 theelepel)(1 theelepel) erbij en laat de rijst(650 gram)(1 stuk) heel zachtjes in 16 minuten gaarkoken.
.
Bak de noten in 100 ml olijfolie(50 milliliter)(250 milliliter)(100 milliliter) tot ze goudbruin zijn.
.
Doe de rijst(650 gram)(1 stuk) vlak voor het opdienen in een dienschaal en strooi de noten eroverheen.
Snijd lamsrib-stukken in drieën snijd en snijd het vlees van de schouder.
.
Schik het vlees rond de rijst(650 gram)(1 stuk).
Schenk het kookvocht van het braden in een pannetje, breng het snel aan de kook en doe de knoflookpasta en het citroensap erbij.
Schenk de saus over het lamsvlees in de schaal en garneer de hele schotel met verse koriander(1.5 kopjes).
Geef er dikke naturel yoghurt bij en een frisse groene sla, of een taboeleh en labneh ( zie recepten)
Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn:
Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.
Pinda
Sporen van pinda kunnen voorkomen in kippenbouillon
Gluten
Sporen van gluten kunnen voorkomen in kippenbouillon
Suiker
Geen overeenkomsten gevonden.
Sesam
Geen overeenkomsten gevonden.
Ei
Sporen van ei kunnen voorkomen in kippenbouillon
Koemelk
Sporen van koemelk kunnen voorkomen in kippenbouillon
Mosterd
Geen overeenkomsten gevonden.
Noten
pistachenoten en amandelen is niet geschikt voor een noten-intollerantie
Selderij
Sporen van selderij kunnen voorkomen in kippenbouillon
Lactose
Geen overeenkomsten gevonden.
Schaaldieren
Geen overeenkomsten gevonden.
Sulfiet
Geen overeenkomsten gevonden.
Soja
Sporen van soja kunnen voorkomen in kippenbouillon
Vis
Geen overeenkomsten gevonden.
Zoutarm
zout en zout past niet in een zoutarm dieet.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.
Reacties op dit recept
Dit recept heeft nog geen waarderingen gekregen! Heb je dit recept gemaakt? Help anderen & deel nu je ervaring met anderen! Reactie achterlaten
Voedingswaardetabel
Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.