Ovenheerlijke aardappelgratin

Ingrediënten

+ -
print

Boodschappen toevoegen Toevoegen aan menu Mis je nog iets?

Keukenspullen

  • Spatel
  • Pan
  • Oven

Bereidingswijze

  1. Deze ovenheerlijke gratin wil je niet missen.

    Schil de aardappelen en was ze in een vergiet.
  2. Snijd de aardappelen in plakken van ongeveer 2 tot maximaal 3 mm dik.
  3. Gebruik een schaaf voor het preciezere werk.
  4. LET OP:
  5. was de aardappelschijfjes daarna niet meer!
  6. Het vrijgekomen zetmeel wat je kunt zien op de schijfjes tijdens het snijden of schaven is nodig om de saus in te dikken.

    Pak een wat hogere pan met het liefste een dikke bodem.
  7. Voeg de en de (mag ook slagroom zijn) toe aan de pan.
  8. Sbijd een stengel in stukken van ongeveer 1 tot 2 cm.
  9. Voeg ze aan het /room mengsel toe.
  10. Voeg ook 1 takje toe.
  11. Voeg en tot tot de gewenste smaak.
  12. Zet de pan op het vuur om het mengsel aan de kook te brengen.
  13. Voeg de aardappelschijfjes toe en roer alles door elkaar dat de schijfjes niet aan elkaar plakken.
  14. Houd het mengsel tegen de kook aan om de aardappelschijfjes te garen tot beetgaar.
  15. Enige stevigheid/bite moet er nog in zitten(dit is na ongeveer 7 tot 8 minuten al.
  16. Tijdens het koken zo nu en dan omroeren zodat de schijfjes niet aan de bodem gaan vastplakken(en mogelijk zelfs aanbranden).

    Haal na 5 tot 6 minuten 1 plakje uit de pan en proef!
  17. Test altijd je creaties.
  18. Nu kan er, naar eigen smaak, nog wat extra en toegevoegd worden.

    Als de schijfjes gegaard zijn pak de pan van het vuur.
  19. Pak een vergiet(liefst roestvrijstaal met niet al te kleine gaten) en plaats het vergiet op een kom.
  20. Giet de pan uit in het vergiet.
  21. Schud met het vergiet om zoveel mogelijk van het kookmengsel van de schijfjes af te halen en op te vangen in de kom.
  22. Zet de schijfjes apart.

    Verwijder de en het takje en gooi deze weg.
  23. De wat van het takje is afgekookt mogen achter blijven in de saus of de .

    Was de pan af of pak een nieuwe pan.
  24. Giet het mengsel/saus in de pan en zet de pan weer op het vuur.
  25. Breng het mengsel aan de kook en draai het vuur zo laag mogelijk dat het mengsel wel blijft koken.
  26. Nu gaan we de saus inkoken.
  27. Inkoken is niets meer dan de hoeveelheid in de pan reduceren/terugbrengen dat de hoeveelheid minder gaat worden.
  28. Blijf af en toe roeren zodat de saus niet aankoekt.
  29. Dit is belangrijk want "verbrande" smaak van de saus is er niet meer uit te halen en dan kan je de saus echt weggooien en opnieuw beginnen!

    Als de saus een kwart is ingekookt, dus driekwart is er nog over, dan de saus in een ovenvasteschaal gieten.
  30. De saus zal behoorlijk stroperig mogen zijn.
  31. Pak de weggezette schijfjes en giet deze in de saus.
  32. spatel om zodat de schijfjes en de saus goed vermengd zijn.
  33. Voeg zoveel schijfjes toe die je aan saushoeveelheid je hebt.
  34. De schijfjes mogen niet open en bloot liggen.
  35. Dan heb je teveel schijfjes toegevoegd of te weinig saus.
  36. Het moet een lekkere lobbige massa zijn.

    Verwarm de over voor op ongeveer 180 graden.
  37. Als de oven op temperatuur is plaats de onafgedekte schaal ergens in het midden van je oven.
  38. Na ongeveer 30 tot 35 minuten haal de schaal uit de oven en bestrooi de gratin met je kaasmengel uit eigen voorkeur.
  39. Ik vind erg lekker omdat deze lekker veel smaak heeft.
  40. Plaats de schaal terug in de oven maar nu het liefste op de grilstand én op een hoger niveau, dus dichter tegen de gril aan.
  41. Na ongeveer 5 minuten(afhankelijk van je kaassoort) is deze ovenheerlijke aardappelgratin klaar met een heerlijk goudbruin korstje.

    Groente en of vlees naar eigen keuze.

    Smakelijk eten ;-).
25
25
25

Voedselallergie informatie

Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.

  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • oude kaas kan sporen bevatten van koemelk en Allergie in kookroom, melk, oude kaas
  • Sporen van mosterd kunnen voorkomen in oude kaas
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • bleekselderij is niet geschikt voor een selderij-intollerantie
  • kookroom, melk, oude kaas is niet geschikt voor een lactose-intollerantie
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • oude kaas kan sporen bevatten van zout en Allergie in zout
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Reacties op dit recept

Dit recept heeft nog geen waarderingen gekregen! Heb je dit recept gemaakt?
Help anderen & deel nu je ervaring met anderen!
Reactie achterlaten

Voedingswaardetabel

Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.

Per
Dagelijks
Aanbevolen
Recept
Totaal
Calorieën
730 kcal
36%730 kcal
Vetten
33 g.
47%33 g.
Waarvan verzadigd
0 g.
0%0 g.
Waarvan onverzadigd
0 g.
0%0 g.
Cholesterol
0 g.
0%0 g.
Zout
0 g.
0%0 g.
Koolhydraten
30 g.
11%30 g.
waarvan Vezels
0 g.
0%0 g.
waarvan Suikers
0 g.
0%0 g.
Proteinen
0 g.
0%0 g.
Vitamine A
0 µg.
0%0 µg.
Vitamine C
0 mg.
0%0 mg.
Calcium
0 mg.
0%0 mg.
Ijzer
0 mg.
0%0 mg.

Voedingswaardegrafiek

Voedingswaarde grafiek voor Ovenheerlijke aardappelgratin