Preitaart met Stilton

Ingrediënten

+ -
print

Boodschappen toevoegen Toevoegen aan menu

Keukenspullen

  • Keukenmachine
  • Deegroller
  • Taartvorm
  • Koekenpan
  • Oven
  • Bakpapier

Bereidingswijze

  1. Stilton werd in 1740 beroemd toen Frances Paulet grote exemplaren van deze nootachtig smakende blauwe kaas van koemelk ging leveren aan Cooper Thornhill, eigenaar van de Bellinn in Stilton.
  2. De herberg lag op een dagreis per postkoets van Londen aan de Great North Road en al snel stuurde Thornhill karrenvrachten van haar kaas naar de hoofdstad.
  3. Stilton, die nog steeds wordt gemaakt in Nottinghamshire, Leicestershire en Derbyshire, blijft een favoriet.
  4. Meng voor het deeg de en het zout in een kom.
  5. Snijd er met twee messen de boter door tot het mengsel op grof broodkruim lijkt.
  6. U kunt de droge ingrediënten ook in een keukenmachine doen.
  7. Voeg dan de boter toe en draai met korte stootjes, 4 tot 5 keer, tot het mengsel op grof broodkruim lijkt.
  8. Doe het mengsel in een kom.
  9. Roer er met een vork genoeg koud door om een grof deeg te maken.
  10. Doe het deeg op een licht met bestoven werkvlak en kneed het deeg circa 30 seconden losjes tot het glad is.
  11. Vorm het deeg tot een cirkel van 2 cm dik.
  12. Wikkel in plasticfolie en leg minstens 30 minuten of tot een nacht in de koelkast.
  13. Rol het deeg op een licht met bestoven werkvlak gelijkmatig uit tot een grote cirkel die groot genoeg is om de bodem en wand van een taartvorm met losse bodem van 23 cm doorsnee te bedekken.
  14. De deegcirkel moet een doorsnee van ongeveer 25 cm hebben.
  15. Drapeer het deeg over de deegroller en laat het in de vorm glijden.
  16. Druk het deeg dan zachtjes op zijn plaats.
  17. Rol de deegroller over de rand van de vorm om eventueel overtollig deeg te verwijderen.
  18. Prik het deeg hier en daar in met een vork.
  19. Bekleed het met bakpapier en vul met gedroogde bonen.
  20. Een goede truc om het teveel aan vocht uit de taart te halen.
  21. Zet 30 minuten in de koelkast.
  22. Verwarm de oven voor op 200 graden C.
  23. Bak de taart in circa 15 minuten blind in de oven tot het deeg er droog uitziet maar niet gekleurd is.
  24. Schep er voorzichtig de bakerwtjes uit en verwijder het bakpapier.
  25. Zet de taart weg.
  26. Zet de oven op 180 graden C.
  27. Maak intussen de vulling.
  28. Verwijder eventuele taaie bladen van de .
  29. Snijd elke prei in de lengte doormidden en spoel grondig onder de koude kraan.
  30. Snijd het donkergroene blad weg.
  31. Snijd het wit en lichtgroen van de prei in dunne plakjes en laat ze goed uitlekken.
  32. Verhit de in een koekenpan op matig vuur.
  33. Doe er de prei in en bak die onder af en toe omscheppen in circa 4 minuten zacht.
  34. Laat nu de prei in het vergiet uitlekken zodat het vocht weg kan lopen.
  35. Doe dan de prei over in een kom.
  36. Doe de kaas, het hele en de dooier in een keukenmachine en draai tot een glad mengsel.
  37. Doe over in een kom en roer er de room door.
  38. Schep er de gebakken prei door.
  39. Breng op smaak met zout en .
  40. Giet het mengsel in de taartschelp.
  41. Zet circa 25 minuten in de oven tot de vulling goudbruin en net gestold is.
  42. Snijd de taart in punten en serveer ze warm of op kamertemperatuur.
25
25
25

Ook lekker om te maken

Voedselallergie informatie

Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.

  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • bloem is niet geschikt voor een gluten-intollerantie
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • ei en eierdooier is niet geschikt voor een ei-intollerantie
  • roomboter en blauwaderkaas kan sporen bevatten van koemelk en Allergie in slagroom
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • roomboter en slagroom is niet geschikt voor een lactose-intollerantie
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Reacties op dit recept

Dit recept heeft nog geen waarderingen gekregen! Heb je dit recept gemaakt?
Help anderen & deel nu je ervaring met anderen!
Reactie achterlaten

Voedingswaardetabel

Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.

Per
portie
Dagelijks
Aanbevolen
Recept
Totaal
Calorieën
299 kcal
14%1794 kcal
Vetten
14 g.
20%84 g.
Waarvan verzadigd
4 g.
23%24 g.
Waarvan onverzadigd
2 g.
8%12 g.
Cholesterol
0 g.
0%0 g.
Zout
1 g.
17%6 g.
Koolhydraten
31 g.
12%186 g.
waarvan Vezels
0 g.
0%0 g.
waarvan Suikers
0 g.
0%0 g.
Proteinen
0 g.
0%0 g.
Vitamine A
0 µg.
0%0 µg.
Vitamine C
0 mg.
0%0 mg.
Calcium
3 mg.
0%18 mg.
Ijzer
0 mg.
0%0 mg.

Voedingswaardegrafiek

Voedingswaarde grafiek voor Preitaart met Stilton