Spekkoek

Ingrediënten

+ -
print

Boodschappen toevoegen Toevoegen aan menu Mis je nog iets?

Keukenspullen

  • Mixer
  • Spatel
  • Oven

Bereidingswijze

  1. Scheid de in dooiers en wit.
  2. Breek elk ei boven een aparte schaal en schenk het wit vervolgens bij de andere eiwitten.
  3. Mocht de dooier kapot gaan dan kunt u het hele ei bij de dooiers schenken.
  4. Eiwit waar ook maar een spoortje eigeel in zit word namelijk niet goed stijf!
  5. Klop de eidooiers met de suiker tot een zachtgeel, romig en luchtig mengsel.
  6. Klop de boter met de mixer minstens 15 minuten zodat deze luchtig en heel dik vloeibaar word.
  7. Neem een grote, brandschone kom.
  8. Klop de eiwitten in de kom met een snufje heel stijf.
  9. Gebruik een heel grote kom want het beslag krijgt uiteindelijk heel veel volume.
  10. Spatel de boter, eiwitten en in delen luchtig door het eidooier-suiker mengsel.
  11. Schep iets meer dan 1/3 deel van het beslag in een tweede kom en schep alle kruiden erdoor, roer het zo luchtig mogelijk door.
  12. Verwarm de oven voor op 175 graden C.
  13. Vet de bodem van de springvorm in en zet deze in het midden van de oven voor ca. 2 minuten.
  14. Neem de springvorm uit de oven en schep er een dun laagje wit beslag in.
  15. De bodem moet dun bedekt zijn met het beslag zonder kruiden.
  16. Bak de laag in het midden van de oven in 6 minuten gaar.
  17. Haal de springvorm uit de oven en doe er op dezelfde manier een bruine laag over en bak weer 6 minuten.
  18. Blijf dit herhalen tot het beslag op is.
  19. Na 6 lagen zet u uw ondertemperatuur in de oven terug naar ca. 75 graden C.
  20. Kan dit niet zet dan de braadslede onderin om de temperatuur onderin wat te temperen.
  21. Af laten koelen en in plakjes snijden.
  22. Voor onze kinderen is het omgedoopt tot "oudhollandse sprinkhanenkoek" omdat het uit een springvorm komt.
25
25
25

Variaties op Spekkoek

We hebben nog een aantal interssante variaties op dit recept voor je gevonden!

Variaties van Spekkoek
VariatieAantalGang
Spekkoek6Taart en gebak
Kokosijs met spekkoek en passievrucht1Nagerechten
Indonesische spekkoek1Taart en gebak

Voedselallergie informatie

Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.

  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • bloem is niet geschikt voor een gluten-intollerantie
  • poedersuiker past niet in een suiker-arm dieet.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • eieren is niet geschikt voor een ei-intollerantie
  • Sporen van koemelk kunnen voorkomen in roomboter
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • roomboter is niet geschikt voor een lactose-intollerantie
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van sulfiet kunnen voorkomen in poedersuiker
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • zout past niet in een zoutarm dieet.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Reacties op dit recept (1)

Spekkoek heeft een gemiddelde waardering gekregen van 8 / 10 in 1 recensie
RESET

Heb het recept wat aangepast,omdat ik niet hou van hele vette cake. Maar erg lekker, hij wordt mooi hoog, dat is leuk. Tip: door het kruidenmengsel nog een paar thee lepels cacao en hij wordt nog mooi... Lees reactie
Roelien 11 februari 2013

Voedingswaardetabel

Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.

Per
portie
Dagelijks
Aanbevolen
Recept
Totaal
Calorieën
5828 kcal
291%5828 kcal
Vetten
282 g.
403%282 g.
Waarvan verzadigd
112 g.
562%112 g.
Waarvan onverzadigd
62 g.
208%62 g.
Cholesterol
0 g.
0%0 g.
Zout
25 g.
416%25 g.
Koolhydraten
161 g.
62%161 g.
waarvan Vezels
0 g.
0%0 g.
waarvan Suikers
0 g.
0%0 g.
Proteinen
0 g.
0%0 g.
Vitamine A
1 µg.
0%1 µg.
Vitamine C
0 mg.
0%0 mg.
Calcium
80 mg.
10%80 mg.
Ijzer
0 mg.
3%0 mg.

Voedingswaardegrafiek

Voedingswaarde grafiek voor Spekkoek