Stamppot boerenkool
- Herkomst Nederland
- Categorie Winter
- Bereiden
- Kookboek van Prinses1
- Schrijf een review
Keukenspullen
- Spatel
- Pan
Bereidingswijze
- Doe de geschilde en in even grote stukken gesneden in een ruime pan.
- Giet er zoveel water bij dat de stukjes net onder staan.
- Doe er eventueel een bouillonblokje bij.
- Leg de op de , en daar bovenop de rookworst.
- Doe de deksel erop, en breng aan de kook.
- Zet lager als het water kookt, en laat twintig minuten zachtjes koken.
- Controleer daarna of de gaar zijn door er met een vork in te prikken.
Zodra de en kool op het vuur staan doe je de spekblokjes of -reepjes in een pannetje met dikke bodem. - Vet hoeft er niet bij, maar als je wilt kun je wel een lepeltje boter of bij het spek doen.
- Verhit op middelhoog vuur.
- Als je bij een goede slager je spek hebt gekocht, komt er nu géén vocht uit.
- Als het spek is uitgesmolten gaan de erbij.
- Schep goed om, dek af met een deksel, en laat een kwartiertje op laag vuur smoren.
- De zullen langzaam caramelliseren, het spek verbrandt niet.
- Op het laatst kun je op hoger vuur en zonder deksel spek en ui fruiten als je ze nog bruiner wilt hebben.
Als de gaar zijn, haal je de rookworst uit de pan. - Giet en kool af, maar vang het kookvocht op.
- Pak een geschikte aardappelstamper en prak en kool grof (geen puree).
- Doe er nu zoveel van het kookvocht door dat je een smeuïge stamppot krijgt.
- Schep er met een houten spatel ui en spekjes door, doe er flink peper bij, een klont of boter, en de .
- Nu pas proef je om te bepalen of er extra zout bij moet.
- Bouillonblokje en spek zijn namelijk ook al zout.
- Je kunt ook iedereen aan tafel zelf laten bepalen of ze wel of niet extra zout willen.
Ook lekker om te maken
Variaties op Stamppot boerenkool
We hebben nog een aantal interssante variaties op dit recept voor je gevonden!
Variatie | Aantal | Gang |
---|---|---|
Stamppot boerenkool | 2 | Stamppotten |
Stamppot boerenkool met knakworst | 1 | Stamppotten |
Stamppot boerenkool met rode paprika | 1 | Stamppotten |
Voedselallergie informatie
Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.
- Sporen van pinda kunnen voorkomen in vleesbouillon
- Sporen van gluten kunnen voorkomen in vleesbouillon
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Sporen van ei kunnen voorkomen in vleesbouillon
- Sporen van koemelk kunnen voorkomen in vleesbouillon
- Sporen van mosterd kunnen voorkomen in azijn
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Sporen van selderij kunnen voorkomen in vleesbouillon
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Sporen van sulfiet kunnen voorkomen in azijn
- Sporen van soja kunnen voorkomen in vleesbouillon
- Geen overeenkomsten gevonden.
- ontbijtspek past niet in een zoutarm dieet.
Reacties op dit recept
Dit recept heeft nog geen waarderingen gekregen! Heb je dit recept gemaakt?
Help anderen & deel nu je ervaring met anderen!
Reactie achterlaten
Voedingswaardetabel
Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.
Per kom | Dagelijks Aanbevolen | Recept Totaal | |
---|---|---|---|
Calorieën | 160 kcal | 8% | 640 kcal |
Vetten | 8 g. | 11% | 32 g. |
Waarvan verzadigd | 0 g. | 0% | 0 g. |
Waarvan onverzadigd | 0 g. | 0% | 0 g. |
Cholesterol | 0 g. | 0% | 0 g. |
Zout | 0 g. | 0% | 0 g. |
Koolhydraten | 8 g. | 3% | 32 g. |
waarvan Vezels | 0 g. | 0% | 0 g. |
waarvan Suikers | 0 g. | 0% | 0 g. |
Proteinen | 0 g. | 0% | 0 g. |
Vitamine A | 0 µg. | 0% | 0 µg. |
Vitamine C | 0 mg. | 0% | 0 mg. |
Calcium | 0 mg. | 0% | 0 mg. |
Ijzer | 0 mg. | 0% | 0 mg. |