Stamppot boerenkool

Ingrediënten

+ -
print

Boodschappen toevoegen Toevoegen aan menu

Keukenspullen

  • Spatel
  • Pan

Bereidingswijze

  1. Doe de geschilde en in even grote stukken gesneden in een ruime pan.
  2. Giet er zoveel water bij dat de stukjes net onder staan.
  3. Doe er eventueel een bouillonblokje bij.
  4. Leg de op de , en daar bovenop de rookworst.
  5. Doe de deksel erop, en breng aan de kook.
  6. Zet lager als het water kookt, en laat twintig minuten zachtjes koken.
  7. Controleer daarna of de gaar zijn door er met een vork in te prikken.
    Zodra de en kool op het vuur staan doe je de spekblokjes of -reepjes in een pannetje met dikke bodem.
  8. Vet hoeft er niet bij, maar als je wilt kun je wel een lepeltje boter of bij het spek doen.
  9. Verhit op middelhoog vuur.
  10. Als je bij een goede slager je spek hebt gekocht, komt er nu géén vocht uit.
  11. Als het spek is uitgesmolten gaan de erbij.
  12. Schep goed om, dek af met een deksel, en laat een kwartiertje op laag vuur smoren.
  13. De zullen langzaam caramelliseren, het spek verbrandt niet.
  14. Op het laatst kun je op hoger vuur en zonder deksel spek en ui fruiten als je ze nog bruiner wilt hebben.
    Als de gaar zijn, haal je de rookworst uit de pan.
  15. Giet en kool af, maar vang het kookvocht op.
  16. Pak een geschikte aardappelstamper en prak en kool grof (geen puree).
  17. Doe er nu zoveel van het kookvocht door dat je een smeuïge stamppot krijgt.
  18. Schep er met een houten spatel ui en spekjes door, doe er flink peper bij, een klont of boter, en de .
  19. Nu pas proef je om te bepalen of er extra zout bij moet.
  20. Bouillonblokje en spek zijn namelijk ook al zout.
  21. Je kunt ook iedereen aan tafel zelf laten bepalen of ze wel of niet extra zout willen.
25
25
25

Ook lekker om te maken

Variaties op Stamppot boerenkool

We hebben nog een aantal interssante variaties op dit recept voor je gevonden!

Variaties van Stamppot boerenkool
VariatieAantalGang
Stamppot boerenkool2Stamppotten
Stamppot boerenkool met knakworst1Stamppotten
Stamppot boerenkool met rode paprika1Stamppotten

Voedselallergie informatie

Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.

  • Sporen van pinda kunnen voorkomen in vleesbouillon
  • Sporen van gluten kunnen voorkomen in vleesbouillon
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van ei kunnen voorkomen in vleesbouillon
  • Sporen van koemelk kunnen voorkomen in vleesbouillon
  • Sporen van mosterd kunnen voorkomen in azijn
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van selderij kunnen voorkomen in vleesbouillon
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van sulfiet kunnen voorkomen in azijn
  • Sporen van soja kunnen voorkomen in vleesbouillon
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • ontbijtspek past niet in een zoutarm dieet.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Reacties op dit recept

Dit recept heeft nog geen waarderingen gekregen! Heb je dit recept gemaakt?
Help anderen & deel nu je ervaring met anderen!
Reactie achterlaten

Voedingswaardetabel

Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.

Per
kom
Dagelijks
Aanbevolen
Recept
Totaal
Calorieën
160 kcal
8%640 kcal
Vetten
8 g.
11%32 g.
Waarvan verzadigd
0 g.
0%0 g.
Waarvan onverzadigd
0 g.
0%0 g.
Cholesterol
0 g.
0%0 g.
Zout
0 g.
0%0 g.
Koolhydraten
8 g.
3%32 g.
waarvan Vezels
0 g.
0%0 g.
waarvan Suikers
0 g.
0%0 g.
Proteinen
0 g.
0%0 g.
Vitamine A
0 µg.
0%0 µg.
Vitamine C
0 mg.
0%0 mg.
Calcium
0 mg.
0%0 mg.
Ijzer
0 mg.
0%0 mg.

Voedingswaardegrafiek

Voedingswaarde grafiek voor Stamppot boerenkool