Anzac biscuits
- Herkomst Australie
- Categorie Taart en gebak
- Bereiden
- Kookboek van wielda
- Schrijf een review
Keukenspullen
- Oven
Bereidingswijze
- , suiker, en kokos mengen in een kom.
- Boter en rietsuikerstroop smelten.
- Natriumbicarbonaat (baking soda) oplossen in en bij de gesmolten boter + stroop voegen.
- Dit mengsel bij het 'droge' mengsel voegen en alles goed dooreen roeren.
Koekjes maken en op een ingevet bakblik leggen. (1 koekje = ongeveer 1 eetlepel deeg (als je de koekjes dun en krokant wil, neem je kleine
schepjes deeg. - Wil je ze dikker en taaier om te kauwen, neem dan een royale schep). 15 minuten (of tot ze een goudbruine kleur hebben) laten bakken in een voorverwarmde oven op a. 175°C.
- Omdat de deegbolletjes in de oven wel eens durven openvloeien en je zo één grote ANZAC biscuit bekomt, wordt de raad gegeven om in dat geval de nog hete koek met een mes in koekjes te verdelen zodra die uit de oven komt.
- Dan is alles nog zacht en laat het zich zonder breken
versnijden.
ANZAC-biscuits zijn een typische lekkernij uit Australië en Nieuw-
Zeeland.
Het recept dateert uit de Eerste Wereldoorlog en de naam van de
koekjes verwijst naar het Australian and New Zealand Army Corps dat
toen een onderdeel was van het Britse leger.
Het gaat om een variante op 'Scottisch oatcakes' - een recept dat door
Schotse immigranten meegebracht werd naar Australië en Nieuw-
Zeeland. - Deze haverkoekjes werden naar de soldaten op het
westelijke front in Europa gestuurd en in het thuisland werden ze in de straten of op tuinfeesten verkocht om geld in te zamelen voor de
oorlogsslachtoffers. - Door een aanpassing van het oorspronkelijke recept, konden de koekjes niet bederven tijdens hun lange zeereis naar Europa en de toevoeging van geraspte en 'golden syrup' aan de traditionele ingrediënten, zorgen voor de typische smaak van deze 'ANZAC-bickies' (om het eens in echt Australisch te zeggen.)
In Australië en Nieuw-Zeeland zijn de koekjes nog steeds heel populair. - Je vindt ze - zelfgebakken - in elk huishouden en
schoolkinderen maken en verkopen ze wanneer ze geld willen
inzamelen voor een goed doel.
Ze zijn niet alleen een herinnering aan de oud-strijders van 14-18, maar ook een uiting van het sterke nationale gevoelen dat door en sinds die oorlog in Australië en Nieuw-Zeeland ontstond.
Ook lekker om te maken
Voedselallergie informatie
Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.
- Sporen van pinda kunnen voorkomen in boter of margarine
- havermout kan sporen bevatten van gluten en Allergie in bloem
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Sporen van sesam kunnen voorkomen in boter of margarine
- Geen overeenkomsten gevonden.
- boter of margarine kan sporen bevatten van koemelk en Allergie in boter of margarine
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- boter of margarine kan sporen bevatten van lactose en Allergie in boter of margarine
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Sporen van soja kunnen voorkomen in boter of margarine
- Sporen van vis kunnen voorkomen in boter of margarine
- Geen overeenkomsten gevonden.
Reacties op dit recept
Dit recept heeft nog geen waarderingen gekregen! Heb je dit recept gemaakt?
Help anderen & deel nu je ervaring met anderen!
Reactie achterlaten
Voedingswaardetabel
Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.
Per portie | Dagelijks Aanbevolen | Recept Totaal | |
---|---|---|---|
Calorieën | 1557 kcal | 77% | 1557 kcal |
Vetten | 88 g. | 126% | 88 g. |
Waarvan verzadigd | 0 g. | 0% | 0 g. |
Waarvan onverzadigd | 0 g. | 0% | 0 g. |
Cholesterol | 0 g. | 0% | 0 g. |
Zout | 0 g. | 0% | 0 g. |
Koolhydraten | 267 g. | 102% | 267 g. |
waarvan Vezels | 0 g. | 0% | 0 g. |
waarvan Suikers | 0 g. | 0% | 0 g. |
Proteinen | 0 g. | 0% | 0 g. |
Vitamine A | 0 µg. | 0% | 0 µg. |
Vitamine C | 0 mg. | 0% | 0 mg. |
Calcium | 0 mg. | 0% | 0 mg. |
Ijzer | 0 mg. | 0% | 0 mg. |