Schil de peren, snidj ze doormidden en haal de stelen en het klokhuis eruit.
Rasp de schil van de .
Stoof de peren met 150 gram suiker, de en 1/5 deel van de citroenrasp in voldoende halfgaar.
Meng, zodra de peren opstaan, de bloem, suiker, gewassen, maar niet geweekte rozijnen(100 gram), amandelen(50 gram) en het restant van de citroenrasp door elkaar.
Maak dan het rundvet schoon door het pure vet uit de velletjes te halen, en maak met een keukenmes 250 gram zo fijn dat het bijna poeder is.
Voeg dan het rundvet, de gesnipperde gember en het gembervocht toe aan de rest van het deeg en meng ook dit weer zorgvuldig (hoe beter verdeeld, hoe beter de koek na het stoven).
Voeg dan de 0,3 liter water(0.3 liter)(0.75 liter) toe en meng alles tot een deeg/beslag wat draderig aan een lepel moet blijven hangen (tussen brooddeeg en pannenkoekenbeslag in, iets dikker dan oliebollen).
Giet de deegbal in het midden bovenop de halfgare peren en zorg ervoor dat het vocht van de peren de deegbal overstroomt.
Het deeg moet onder staan (voeg desnoods nog wat water(0.3 liter)(0.75 liter) toe aan de peren).
Stoof, zonder doorroeren (!), verder, op gas of oliestel in gesloten pan ± 2 uur, in de oven zonder deksel nog ± 1½ uur.
Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn:
Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.
Pinda
Geen overeenkomsten gevonden.
Gluten
tarwebloem is niet geschikt voor een gluten-intollerantie
Suiker
Geen overeenkomsten gevonden.
Sesam
Geen overeenkomsten gevonden.
Ei
Geen overeenkomsten gevonden.
Koemelk
Geen overeenkomsten gevonden.
Mosterd
Geen overeenkomsten gevonden.
Noten
amandelen is niet geschikt voor een noten-intollerantie
Selderij
Geen overeenkomsten gevonden.
Lactose
Geen overeenkomsten gevonden.
Schaaldieren
Geen overeenkomsten gevonden.
Sulfiet
Geen overeenkomsten gevonden.
Soja
Geen overeenkomsten gevonden.
Vis
Geen overeenkomsten gevonden.
Zoutarm
Geen overeenkomsten gevonden.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.
Reacties op dit recept (3)
Tante Rie Selderslaghs-Agsteribbe's perenkoekel (kugel met peren) heeft een gemiddelde waardering gekregen van 10 / 10 in 3 recensies RESET
Dit is inderdaad het originele recept, heerlijk. Maak het eigenlijk niet zo vaak, niet iedereen is ervan gecharmeerd. Mijn moeder en ik wel, dan is het wel een beetje veel.
Moon de Cocq van Delwijnen 13 mei 2013
Dit is het juiste recept! Mijn moeder maakte deze ook zo en was altijd verrukkelijk, omdat het de enigste is waar rundvet wordt gebruikt/verwerkt en dat maakt het net even beter, als het puntje op de ... Lees reactie
Aaron Lelie 26 november 2011
Wat ben ik blij met dit recept! Mijn oma (de werkster van) maakte het altijd met kerst en heeft het van haar joodse werkgeefster geleerd. Als het op het oliestel stond te pruttelen kwam de sfeer er al... Lees reactie
Marja van Brederode 25 oktober 2011
Voedingswaardetabel
Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.