Verse schol bakken
- Herkomst Nederland
- Categorie Vis en schaaldieren
Bijpassend: voorgerechten & nagerechten - Bereiden
- Kookboek van jaccor
- Schrijf een review
Keukenspullen
- Koekenpan
- Pan
- Keukenpapier
Bereidingswijze
- Snijd de kop van de schol af.
- Verwijder eventueel aanwezige hom of kuit zorgvuldig uit de buikholte (weggooien, die is erg bitter - gebruik eventueel een pincet).
Knip met een keukenschaar de vinnen van de schol af.
Tip:
Laat, als de pan groot genoeg is, de staartvin zitten. - Die is handig om de schol aan vast te pakken als hij in de pan gelegd wordt.
Was de schol van binnen en van buiten onder de stromende (koude) kraan.
Let er op dat het bloed dat binnen in de buikholte tegen de graat aan zit er goed uit gaat, gebruik daarvoor (de nagels of) een mesje.
Dep de schol droog met keukenpapier (vergeet de binnenkant niet, hoe droger de vis is, hoe minder het spettert straks bij het bakken).
Wrijf de schol aan beide kanten in met zout en peper.
Tip:
Doe dit, als er meerdere schollen gebakken moeten worden, niet meteen met alle schollen. - trekt vocht aan en de wachtende worden langzaam steeds natter.
Giet een laag in een grote koekenpan.
Niet kinderachtig zijn met de hoeveelheid, doe er minstens een halve centimeter in. - Meer mag.
- Vis moet zwemmen!
Verhit de olie op een hoge hittebron en leg, als de olie heet is, de schol midden in de koekenpan.
Let op:
Als de schol nu vast aan de bodem plakt, komt dat later vanzelf goed!
Probeer dus niet om de schol te verschuiven want dan laat het vel los.
Zet de hittebron lager.
Tip:
Hoe laag leert de ervaring, het hangt af van de dikte van de schol en de dikte van de bodem van de gebruikte pan.
Kies om te beginnen de middelste stand van de hittebron.
Het is nu de kunst om de schol aan één kant tegelijkertijd mooi bruin en gaar te bakken.
Laat de schol daarvoor (enkele minuten) met rust.
Wacht tot randen licht bruin worden en de schol vanzelf van de bodem loslaat.Wordt de schol aan de rand al (erg) bruin en laat hij nog niet los? - Gebruik dan geen geweld, zet de hittebron laag en wacht, geduld wordt beloond!
Keer de schol als hij gaar en bruin genoeg is en bak de andere kant ook gaar en krokant.
Ook lekker om te maken
Voedselallergie informatie
Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.
- Sporen van pinda kunnen voorkomen in olie
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Sporen van soja kunnen voorkomen in olie
- Geen overeenkomsten gevonden.
- zout past niet in een zoutarm dieet.
Reacties op dit recept
Dit recept heeft nog geen waarderingen gekregen! Heb je dit recept gemaakt?
Help anderen & deel nu je ervaring met anderen!
Reactie achterlaten
Voedingswaardetabel
Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.
Per portie | Dagelijks Aanbevolen | Recept Totaal | |
---|---|---|---|
Calorieën | 2 kcal | 0% | 8 kcal |
Vetten | 0 g. | 0% | 0 g. |
Waarvan verzadigd | 0 g. | 0% | 0 g. |
Waarvan onverzadigd | 0 g. | 0% | 0 g. |
Cholesterol | 0 g. | 0% | 0 g. |
Zout | 0 g. | 0% | 0 g. |
Koolhydraten | 0 g. | 0% | 0 g. |
waarvan Vezels | 0 g. | 0% | 0 g. |
waarvan Suikers | 0 g. | 0% | 0 g. |
Proteinen | 0 g. | 0% | 0 g. |
Vitamine A | 0 µg. | 0% | 0 µg. |
Vitamine C | 0 mg. | 0% | 0 mg. |
Calcium | 0 mg. | 0% | 0 mg. |
Ijzer | 0 mg. | 0% | 0 mg. |