Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord
Oud Hollandse erwtensoep recept
Oud Hollandse erwtensoep recept

Oud Hollandse erwtensoep


Ingrediënten


Bereidingswijze


Doe de spliterwten, de helft van het spek en hiel/ribbetjes/karbonade, tezamen met 2 2,5 liter water in een grote pan.
Breng het geheel aan de kook en schuim af.

Bak in de tussentijd de andere helft spek met peper en zout naar smaak
en eventueel een beetje paprikapoeder in een koekenpan bruin en knapperig.
Voeg de gebakken spekblokjes toe aan de soep inclusief het vet.

Laat het geheel ca. 1 uur zachtjes koken en vergeet niet af en toe om te roeren.
Wanneer de spliterwten gaar zijn, kunt u de karbonade(s), hiel en/of ribbetjes uit de soep halen, het bot verwijderen en het vlees klein snijden.
Dit kan eventueel ook aan tafel vr het opscheppen.
Voeg nu de overige groentes, ui, aardappel (behalve het selderie-blad) en het net gesneden vlees en de rookworst aan de soep toe.
Laat nog 30 minuten zachtjes op klein vuur doorkoken tot de overige groentes, ui en aardappelblokjes gaar zijn.
Voeg in de laatste 10 minuten het gesneden selderie-blad toe.

Eet smakelijk!

Serveersuggesties

Tip 1: Eventueel. kunt u in de laatste 5 10 minuten nog een klein blikje erwtjes aan de soep toevoegen om wat meer structuur aan de soep te geven en om het oog ook wat te bieden. Dit hoeft echter niet. Tip 2: Voor een light-variant kunt u de rookworst vervangen voor een magere rookworst en de speklapjes vervangen voor mager spek. Tip 3: Meestal is erwtensoep de volgende dag een stuk dikker. U kunt de soep weer op de gewenste dikte krijgen door wat water toe te voegen, maar als u bang bent dat u dan teveel soep heeft, kunt u een deel van de erwtensoep ook invriezen en de volgende keer wat verdunnen met water. In Brabant en Limburg wordt erwtensoep traditioneel gegeten met plakjes roggebrood en ontbijtspek. Als u niet houd van varkenshiel of ribbetjes, kunt u ook kiezen voor karbonade (met wat vet uiteraard. . . we maken immers erwtensoep).

Meer Recepten



Allergenen Informatie

Voor dit oud hollandse erwtensoep recept heeft MijnReceptenboek.nl uitgebreide allergenen informatie beschikbaar. Heeft u last van een allergie? Bekijk dan de allergeneninformatie.

Recensies


Het recept Oud Hollandse erwtensoep heeft een gemiddelde waardering gekregen van 9 / 10 in 2 recensies

  • Zelf gisteren ook maar weer eens gemaakt, deze keer ook 150 gram gerookte gebakken spekjes toegevoegd. Was een prima idee. Is erg lekker.
    Azuro gaf dit recept op 6 februari 2013 5 uit 5 sterren
  • Erg lekkere erwtensoep! We hebben er van genoten. Na het ingevroren te hebben, was het nog steeds heerlijk!
    Bezoeker gaf dit recept op 2 februari 2013 4 uit 5 sterren
Zelf een recensie plaatsen

Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven