Zuurvlees (Limburgs gerecht)

Ingrediënten

+ -
print

Boodschappen toevoegen Toevoegen aan menu Mis je nog iets?

Keukenspullen

  • Koekenpan
  • Pan
  • Zeef
  • Keukenpapier

Bereidingswijze

  1. Voorbereiden:
  2. Snijd het vlees in grote dobbelstenen (maak ze zo'n beetje net zo groot als de dik zijn).
  3. Pak een ruime pan of schaal om het vlees in te marineren en doe er 2 deciliter water en 2 deciliter in.
  4. Let op:
  5. Gebruik geen aluminium of koper pan want de tast dat aan.
  6. Leg het vlees, de en de in het azijnmengsel.
  7. Het vlees moet nu ruim onder de vloeistof staan, voeg zo nodig nog wat extra water en toe (in gelijke hoeveelheden).
  8. Dek het vlees af (met een deksel of plasticfolie) en laat het ten minste 8 uur - of tot de volgende dag - in de koelkast marineren.
  9. Schep het in die tijd een paar keer om.
  10. Bereiden:
  11. Zet een schone pan of steelpan in de gootsteen en leg er een grote zeef op.
  12. Giet de marinade van het vlees af in de zeef - knoei zo min mogelijk, de marinade wordt later weer gebruikt - en laat het vlees in de zeef glijden.
  13. Dep het vlees droog met keukenpapier en leg daarbij de opzij voor later gebruik, gooi de weg.
  14. Bestrooi het vlees dun met en .
  15. Zet een grote braad- of kookpan klaar om het vlees straks in te doen (bijvoorbeeld die waar de marinade in zat - neem in ieder geval een flinke, de moeten er straks ook nog bij in).
  16. Pak een koekenpan (zo mogelijk een grote, met dikke bodem) en verhit er een eetlepel in tot er geen schuim meer te zien is.
  17. Houd de hittebron onder de koekenpan hoog en bak het vlees er - in porties - al omscheppend rondom snel bruin in.
  18. Het is belangrijk dat het bakken snel gaat.
  19. Als er te veel vlees tegelijk in de koekenpan gedaan wordt, schroeit het vlees niet snel genoeg dicht en dan lukt het niet om het mooi bruin te bakken (omdat er te veel vocht uit het vlees komt).
  20. Doe de porties vlees die bruin gebakken zijn in de (klaar gezette) braad- of kookpan en smelt - voordat een volgende portie vlees gebakken wordt - wat extra in de koekenpan.
  21. Zet - als al het vlees gebakken is de koekenpan opzij (die wordt zo weer gebruikt)en maak de marinade lauwwarm (niet vergeten - als er koude marinade gebruikt wordt kan het vlees taai worden).
  22. Giet zoveel van de verwarmde marinade bij het vlees tot het net onder staat (gooi overgebleven marinade weg).
  23. Doe de en bij het vlees.
  24. Breng het vlees aan de kook en laat het daarna - met een deksel net iets schuin op de pan - op een lage hittebron een uur zachtjes sudderen.
  25. Intussen:
  26. Pel de en snijd ze van boven naar beneden in vier parten.
  27. Snijd de parten in circa 1 centimeter dikke plakken, begin bij het puntje en gooi de onderste harde stukjes weg.
  28. Smelt wat in de gebruikte koekenpan en bak de er - op een matig tot hoge hittebron- af en toe omscheppend flink bruin in (voor de mooie kleur - maak ze niet zwart!).
  29. Schep de gebakken op het sudderende vlees.
  30. Doe de ()stroop er bij en schep alles door elkaar.
  31. Voeg bruine suiker naar smaak toe, breng het vlees weer aan de kook en laat het zachtjes verder sudderen Als het vlees een uur gesudderd heeft:
  32. Haal de deksel van de pan en verbrokkel de plakken boven het vlees.
  33. Roer niet om, leg de deksel weer op de pan en laat het vlees verder sudderen.
  34. Roer - als de zo'n 15 minuten mee gesudderd heeft - de inhoud van de pan om.
  35. Laat het vlees nog 15 tot 30 minuten verder sudderen maar roer er nu regelmatig in om aanbranden te voorkomen - door de wordt de saus dik.
  36. Controleer af en toe of het vlees al goed is:
  37. Het is klaar als het boterzacht is en nog net niet uit elkaar valt.
  38. Breng het zuuvlees- indien nodig - nog op smaak met en .
25
25
25

Voedselallergie informatie

Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.

  • Sporen van pinda kunnen voorkomen in boter of margarine
  • Sporen van gluten kunnen voorkomen in ontbijtkoek
  • suiker past niet in een suiker-arm dieet.
  • Sporen van sesam kunnen voorkomen in boter of margarine
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • boter of margarine kan sporen bevatten van koemelk en Allergie in boter of margarine
  • Sporen van mosterd kunnen voorkomen in azijn
  • Sporen van noten kunnen voorkomen in ontbijtkoek
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • boter of margarine kan sporen bevatten van lactose en Allergie in boter of margarine
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van sulfiet kunnen voorkomen in azijn en suiker
  • Sporen van soja kunnen voorkomen in boter of margarine
  • Sporen van vis kunnen voorkomen in boter of margarine
  • zout past niet in een zoutarm dieet.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Reacties op dit recept (2)

Zuurvlees (Limburgs gerecht) heeft een gemiddelde waardering gekregen van 8 / 10 in 2 recensies
RESET

Mijn vraag is eigenlijk kun je zuur vlees ook goed met rijst eten?
Guus 18 september 2013
Wat een geweldig recept, viel zeer goed in de smaak!
12 oktober 2011

Voedingswaardetabel

Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.

Per
portie
Dagelijks
Aanbevolen
Recept
Totaal
Calorieën
385 kcal
19%1540 kcal
Vetten
27 g.
38%108 g.
Waarvan verzadigd
0 g.
0%0 g.
Waarvan onverzadigd
0 g.
0%0 g.
Cholesterol
0 g.
0%0 g.
Zout
0 g.
0%0 g.
Koolhydraten
3 g.
1%12 g.
waarvan Vezels
0 g.
0%0 g.
waarvan Suikers
0 g.
0%0 g.
Proteinen
0 g.
0%0 g.
Vitamine A
0 µg.
0%0 µg.
Vitamine C
0 mg.
0%0 mg.
Calcium
0 mg.
0%0 mg.
Ijzer
0 mg.
0%0 mg.

Voedingswaardegrafiek

Voedingswaarde grafiek voor Zuurvlees (Limburgs gerecht)