Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Bonbons

    Een bonbon is een stuk suikergoed, omringd met een chocoladelaagje. De bonbon kwam tot leven in 1912. De Zwitserse apothekerszoon Jean Neuhaus maakte de eerste bonbon in een banketbakkerij in het Belgische Brussel. Jean Neuhaus gaf in de eerste instantie de naam 'praline' aan het zoetigheidje. 'Bonbon' is de verdubbeling van bon, wat 'goed' in het Frans betekent. Echter betekent de verdubbeling 'snoepje' in het Frans. 

    Spijsvertering
    De naam van het luxe zoetje heeft een rijke geschiedenis. In de 17e eeuw besloot de Franse Koning Lodewijk XIV om de edelman Cesar de Choiseul uit te roepen tot minister van staat. Toen de koning last kreeg van zijn spijsvertering bedacht de kok van Cesar de Choiseul een snoepje: een bonbon met suiker en amandel. Hij bereidde dit snoepje, omdat een eeuwenoud geloof dat zoete producten goed uitpakken op de spijsvertering. 




    Vloeibare vulling
    Een bonbon kan op twee manieren gemaakt worden: de vloeibare vulling en de zachte vulling. Met een vloeibare vulling: eerst wordt warme chocola in een vorm gegoten. Zodra de chocola gestold is, ontstaat hieruit een bakje. Dat heeft de vorm van de bonbon, maar dan ondersteboven. Dit bakje wordt gevuld met de vloeistof, bijvoorbeeld likeur. Hierna wordt het bakje afgedekt met een laagje gesmolten chocolade. Wanneer deze laag ook gestold is, is de praline klaar.



    Zachte vulling
    Met een zachte vulling: eerst wordt een platte laag chocola, van slechts enkele millimeters dik, gemaakt. Hier overheen wordt de vulling aangebracht. Dit zijn één of meerdere lagen. Nu wordt het geheel in blokjes (of een andere vorm) gesneden. De verschillende vormpjes worden overgoten met chocola en wanneer ook deze buitenste laag gestold is, zijn de pralines klaar. Eventueel kan nog een patroon of een versiering op de praline worden aangebracht met een andere kleur chocola. Er zijn bonbons waarbij ter versiering bladgoud wordt gebruikt.



    Lees ook

    • Oud en nieuwOud en nieuw
      Jaarlijks wordt in de gehele wereld het oude jaar verjaagd en het nieuwe jaar feestelijk verwelkomd, al is dat niet voor ieder land op dezelfde wijze of op dezelfde datum
    • Bier en kaasBier en kaas
      Het is eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend dat we wijn, het liefst rode wijn, bij het kaasplankje serveren. Kaas smaakt namelijk ook heel erg lekker met bier. Dat
    • Aardbei soortenAardbei soorten
      Er zijn heel veel aardbeisoorten. Je kunt ze onderscheiden op de manier zoals ze groeien, bijvoorbeeld de hangplant, klimaardbei of de bodemkruiper. Meestal worden ze ond
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven