De Indonesische keuken
- De padankeuken (sumatra)
- De sundanese keuken (java)
- De keukens van sulawesi
- Bijgerechten
- Lees ook
De Indonesische keuken is een mengelmoes van verschillende specifieke gerechten. Deze diversiteit dankt zij aan de vele eilanden waar Indonesië uit bestaat. Deze eilanden hebben allemaal eigen recepten met bijbehorende specifieke kruiden. De gerechten op Sumatra zijn over het algemeen pittiger dan op Java. De keuken is beïnvloed door de Chinese, Indiase, Arabische en Nederlandse keuken. Over het algemeen is kenmerkend voor de Indonesische keuken de grote hoeveelheid kruiden. Hiervan zijn de meest gebruikte de laos, djintan )komijn’, gemberwortel, kentjoer, koenjit (kurkuma of geelwortel), ketoembar (korianderzaad) en citroengras. In vrijwel ieder gerecht worden uien, knoflook, sambal of lomboks, kokosnoot en trassi toegevoegd.
De Padankeuken (Sumatra)
In heel Indonesië vind je Pandanrestaurants. Dit type restaurant is afkomstig van de Minangkabou op Sumatra. De pittige gerechten worden van tevoren klaargemaakt en koud geserveerd. Wanneer je plaatsneemt in dit restaurant hoef je niets te bestellen. Er wordt een grote schaal met rijst op tafel gezet, omringd met allerhande schoteltjes met verschillende gerechten. Je betaalt voor wat je gegeten hebt. De rest gaat terug achter de vitrine. Het lijkt onhygiënisch, maar het voedsel is veilig en betrouwbaar omdat het sterk gekruid en ingekookt is. Kies wel een Pandanrestaurant uit waar ook veel Indonesiërs eten.
De Sundanese keuken (Java)
Deze keuken is erg beïnvloed door de Sumatraanse keuken, maar omdat hier minder kruiden worden gebruikt is zij minder pittig. De ingrediënten die in deze keuken veel gebruikt worden zijn: rauwe groenten, tahu, tempeh goreng en peteibonen.
De keukens van Sulawesi
Sulawesi heeft verschillende keukens. De specialiteit uit de keuken van Toraja zijn de in bamboe bereide kip- of varkensschotels, waarin altijd kokosnoot is verwerkt. Het zijn pittige schotels, die gegeten worden met zwarte rijst, sambal en gekookt varenblad. De keuken van de Minahasa lijkt op die van de Padankeuken. Zij kent echter voor ons vreemde specialiteiten zoals hond, rat en vleermuis.
Bijgerechten
Kroepoek, atjar, en sambal zijn de meest voorkomende bijgerechten. Het hoofdgerecht is altijd rijst of nasi, aangevuld met een vlees- , kip- en/of visgerecht, eieren, tahoe en tempeh. In bepaalde delen van Indonesië wordt veel cassave gegeten in plaats van rijst. Op de Molukken is het hoofdgerecht vaak tapioca. Dit is een ingrediënt wat wordt gemaakt van bewerkte en gedroogde cassave. In Indonesië wordt veel op de straat gegeten op de pasar malam, een straatmarkt die in de grote steden in de avond opgezet wordt. Veel Indonesiërs eten enkel rijst. In de kustdorpjes eten ze veel rijst met vis. Groenten worden nauwelijks gegeten en de uitgebreide rijsttafels worden alleen bereid voor grote feesten. De Indonesiër gebruikt overigens bij de maaltijd een grote schep rijst en een heel klein beetje bijgerecht.