Wat is wild?

Wild is het hele jaar door verkrijgbaar ook al is het najaar het zogenaamde ‘wildseizoen’. Niet al het wildvlees is overigens afkomstig van dieren uit de natuur. Wanneer heet vlees nu precies ‘wild’? In culinaire kringen spreekt men van ‘wild’ als het dieren betreft die in de vrije natuur leven, maar ook als het vlees betreft van dieren die niet in de vrije natuur leven. Het zijn dan zogenaamde ‘gekweekte’ dieren. Je kunt hierbij denken aan eenden, duiven, ganzen en konijnen, maar ook aan herten die binnen een afrastering in de vrije natuur leven.


Welk vlees moet je nu wettelijk bestempelen als wild? Dat is ook moeilijk te zeggen. Je hebt bijvoorbeeld kangoeroevlees van kangoeroes die vrij in Australië rondhuppelen. Maar vallen de struisvogels die op grote boerderijen leven in Zuid-Afrika dan wel onder dezelfde noemer. Er is geen wettelijke regel die precies aangeeft wat nu precies onder ‘wild’. Daarom kun je zeggen dat het vlees van alle dieren die in de natuur voorkomen ook wild genoemd mogen worden. Zo is bijvoorbeeld wild rundvlees het vlees van runderen die het hele jaar buiten zijn en geen veevoer krijgen.


Wild s verkrijgbaar bij speciaalzaken. Soms kun je bepaalde wildsoorten ook kopen bij de supermarkt, bijvoorbeeld tijdens de feestdagen of als seizoensproduct. We eten in Nederland gemiddeld twaalf miljoen kilo wild. Het lijkt veel, maar het is nog geen procent van de totale hoeveelheid vlees dat we met z’n allen eten. Hiervan is niet meer dan 5 procent uit eigen land afkomstig. Het wild uit ons land bestaat uit duif, eend, fazant, gans, haas, damhert, edelhert, konijn en ree. Een derde van de wildaanvoer komt uit Europa en de rest (60 procent) uit verre landen, waaronder Argentinië, Chili, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. Dit wild wordt diepgevroren naar Nederland geëxporteerd.


Wild s verkrijgbaar bij speciaalzaken. Soms kun je bepaalde wildsoorten ook kopen bij de supermarkt, bijvoorbeeld tijdens de feestdagen of als seizoensproduct. We eten in Nederland gemiddeld twaalf miljoen kilo wild. Het lijkt veel, maar het is nog geen procent van de totale hoeveelheid vlees dat we met z’n allen eten. Hiervan is niet meer dan 5 procent uit eigen land afkomstig. Het wild uit ons land bestaat uit duif, eend, fazant, gans, haas, damhert, edelhert, konijn en ree. Een derde van de wildaanvoer komt uit Europa en de rest (60 procent) uit verre landen, waaronder Argentinië, Chili, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. Dit wild wordt diepgevroren naar Nederland geëxporteerd.


Lees ook