Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Beter boter?

Lees de column van HildeAls je, zoals ik, graag hagelslag op brood eet, krijg je dat haast niet voor elkaar zonder er boter op te smeren. In mijn geval is dat bijna altijd roomboter, omdat ik dat lekkerder vind dan margarine. Ja, er zitten meer verzadigde vetten in, maar ach, margarine bevat over het algemeen weer relatief veel transvetten.

Tik 'boter' en 'margarine' in op Google en je kunt je uren vermaken met discussies en fora over de voors en tegens van beide producten. En die gaan ver. Heel ver.

Wordt er bij de ene discussie nog relatief onschuldig gerept over de plantaardige olie die in margarine zit en daardoor gezonder zou zijn dan boter die onder andere meer verzadigde vetten bevat - in het andere relaas wordt het aantal calorieën ruimschoots uitgemeten (waarvan er in boter niet eens zoveel meer zitten) en worden ook de schadelijke transvetten genoemd, die in beide producten voorkomen.

Nee, dan de discussies over het verwerkingsproces van margarine: petroleum, soda, zuur, kleurstoffen en aroma's - alles schijnt er aan te pas te komen. Ik ben nooit in een boter- of margarinefabriek geweest, maar als je alles moet geloven wat we lezen dan zouden we met z'n allen al drie keer dood moeten zijn.

Ik heb daarom maar wat oogkleppen gekocht en besloten me niets aan te trekken van wat er her en der allemaal gezegd wordt. Ik heb namelijk toch nog een soort van vertrouwen in de regels van de regering ten opzichte van voedingsmiddelen en het naleven ervan. De enige die de eventuele schade in de hand kan houden, ben je immers zelf: eet het met mate, 'te' is nooit goed.

Mijn hagelslag wordt daarom meestal vergezeld door boter, soms door margarine met cholesterolverlagende elementen. En vlees bakken, ja, dat doe ik toch echt het liefst met echte boter. Wellicht minder goed dan plantaardige bakproducten, maar van 'minder lekker' word ik ook niet gelukkig...

Bekijk ook

Alles uit de (koel)kast
Het nadeel van culinaire avondjes: vaak zijn niet alle ingrediënten helemaal opgegaan. Het gevolg is dat je nog dagen met een halve koelkast vol groenten en overgebleven stukken vlees en vis zit. Wat doe je daarmee? Een origineel recept zoeken met de nieuwe Mijn Koelkast-app!

(1)

  • Je hebt helemaal gelijk om roomboter te gebruiken, dit is een natuurlijk product, niet bewerkt. Margarines en halvarines zijn in de fabriek chemisch bewerkt en dat is nooit goed en ook zitten er transvetten in. Ook het bakken in roomboter is gezond, doe half om half met olijfolie dan kun je het meer verhitten. Succes!
    Reactie door marjadejong

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven