De fruitgerecht top 3
Ik hou van het traditionele patroon. 's Ochtends een licht ontbijtje met zoet beleg om rustig wakker te worden, 's Middags bijvoorbeeld een tosti of een boterham met rauwe ham en één met hagelslag en dan 's avonds een stevig maal met een lekker stuk vlees of vis en veel groente, op smaak gebracht met lekkere kruiden. Maar wat ik ontdekt heb: een maaltijd met fruit erdoorheen is ook best te pruimen. Hierbij daarom mijn persoonlijke fruitgerecht top 3.De afgelopen tijd heb ik heel wat geëxperimenteerd met vruchten in rijst- en ovenschotels. Mijn conclusie: in combinatie met de juiste kruiden zijn zoete vruchten de perfecte aanvulling op rijst, aardappelen, kip en/of gehakt.
Eerder schreef ik al over 'kip in de hoed', een gerecht met kip, kerrie, room, bladerdeeg en kersen. Ik ben normaal niet zo'n kersenfan omdat ik een keer een halfdichtgeklapte luchtpijp eraan over heb gehouden (allergische reactie), maar als je voorgekookte kersen neemt en ze ook nog in de oven opwarmt, is al het gevaar geweken. (Slag om de arm: de schrijver van deze tekst kan niet aansprakelijk worden gesteld in geval er onverhoopt toch een allergie-aanval komt.) Kip in de hoed (www.mijnreceptenboek.nl/recept/hoofdgerechten/ovenschotels/kip-in-de-hoed-13274.html) is mijn nummer 1 als het om fruitgerechten gaat.
Zilver gaat wat mij betreft naar pilav, een friszoet gerecht uit het Midden-Oosten. Dit aan risotto verwante gerecht wordt met rijst, kip, ui en perziken bereid en krijgt door het perziksap als saus te gebruiken, een frisse smaak. Een beetje sambal erdoor geeft het weer wat meer body. Pilav is ideaal als je zin hebt in een wat lichtere maaltijd. (www.mijnreceptenboek.nl/recept/hoofdgerechten/rijstgerechten/pilav-1.html)
En dan mijn laatste ontdekking: een ovenschotel met gehakt, kerrie, banaan, chinese kool en aardappelpuree, ik noem 'm voor 't gemak maar even bana-nanana. Vorige week heb ik 'm voor het eerst gemaakt, onder toeziend oog van wenkbrauwoptrekkende mede-keukengebruikers. Okee, het klinkt apart, banaan in je avondeten, maar het was eigenlijk de perfecte combi met de chinese kool en het gehakt. Steeds als ik een stukje (kokendhete, dat wel) banaan proefde, veerde ik weer even op. Voor 't mooie moeten er volgende keer vier bananen in om nóg meer te proeven. Omdat 'ie nog wat bijgeschaafd kan worden is hij nu goed voor brons, mijn bana-nanana. (www.mijnreceptenboek.nl/recept/hoofdgerechten/ovenschotels/pittige-gehaktschotel-met-banaan-en-kerrie-22351.html) Maar hij heeft potentie voor goud.
Bekijk ook
De reuzenomelet van Mère PoulardGeïnspireerd door de culinaire hoogstandjes die ik afgelopen week in Frankrijk voorbij heb zien komen, besloot ik mij deze zondag te wagen aan een lokale specialiteit. Niet de van varkensdarm, -maag en hart gefabriceerde andouilles (worstjes), maar de omelet van 'Mère Poulard' leek mij wel een smakelijke uitdaging.