Bier

Hier vertellen wij je alles over Bier. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Bier.

Gebruik van Bier

Bier

Bier is een verfrissende en dorstlessende drank die je koud drinkt. Bier kan overal en altijd worden gedronken. In België gebruiken ze bier veel als ingrediënt in stoofvleesgerechten of in beslag om bijvoorbeeld groenten in te frituren. Veel stoofgerechten met vlees of gevogelte worden verrijkt door 10 tot 15 minuten aan het einde van de stooftijd nog wat bier aan het stoofvocht toe te voegen. Schenk het bier er langzaam bij. Teveel bier ineens toevoegen kan een bittere smaak veroorzaken. Dat gebeurt ook als u een saus met bier te lang laat inkoken. Witbier is geschikt voor (een scheutje) in een crème- of lichtgebonden soep. U kunt ook een scheutje witbier aan een dressing toevoegen voor een salade van rauwkost en gerookte kip, pekelvlees of visfilet. De salade krijgt hierdoor een zoet-zurige smaak. Witbier smaakt ook verrassend in een coupe met fruitsalade. Abdijbieren zijn met hun volle smaak erg geschikt voor stoofschotels met varkensvlees, rundvlees, wild en gevogelte. Geuze bieren smaken goed in de mosselpan.

  • 1. Ondergistend (o.a. pils, oud bruin, lager, bokbier)
    2. Bovengistend (wit bier, bruin bier, tripel)
    Soorten
  • Alcoholische drankenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Bieren

Bier is een alcoholhoudende drank. Er bestaan verschillende manieren om bier te maken. Eigenlijk zijn er maar twee soorten bier, namelijk bovengistend en ondergistend bier. Heel soms bestaat er een combinatie tussen deze twee soorten en dan krijg je een zogenaamd wisselbier. Het verschil tussen deze twee soorten bier heeft te maken met verschillende verbindingen om het te produceren. Van het ondergistend bier is Pils het bekendste. Het is uitgevonden in Tsjechië, in de stad Plzen rond ongeveer 1842. Pils neemt 94% van de Nederlandse bierhandel in beslag.

In het begin was bier niet meer dan een gegist broodpapje met kruiden. Later, in de 9e en de 10e eeuw, werd hop gebruikt om een bittere smaak aan het bier te geven. Sinds die tijd is dit een noodzakelijke grondstof voor bier geworden, net als gerst, water en gist. Tijdens het brouwproces van het bier wordt zetmeel omgezet in ethanol en koolstofdioxide. Hierbij halen bepaalde enzymen, die in de ontkiemde gerstekorrels zitten, het zetmeel uit elkaar. Zodoende ontstaat maltose en glucose. De glucose wordt met behulp van gistcellen omgezet in ethanol en kooldioxide. Verschillende ingrediënten zijn bepalend voor de smaak. De belangrijkste bestanddelen van bier zijn hop, kooldioxide en aromacomponenten.

Bier is in de supermarkt verkrijgbaar. Voor speciale bieren kunt u beter naar de drankenwinkel. Bier is een natuurproduct en daarom beperkt houdbaar. Bewaar bier altijd op een koele donkere plek. Een donkere kast of een kelder zijn ideale opbergplaatsen. Bieren zoals pils of met een laag alcoholpercentage zijn doorgaans 6 tot 9 maanden te bewaren. De andere biersoorten zijn ongeveer een jaar houdbaar. Voor de juiste informatie raadpleegt u het etiket.

Bier bevat alcohol. Je kunt er maar beter niet teveel van drinken. Teveel alcohol is niet goed voor het lichaam en je kunt er aardig ziek van worden. Drinken met een volle maag zorgt ervoor dat de alcohol niet te snel in het bloed wordt opgenomen.

Enkele gebruiksvormen van Bier

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Bier