Bokbier

Hier vertellen wij je alles over Bokbier. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Bokbier.

Gebruik van Bokbier

Je drinkt bokbier in een groot glas (op een voet). Het wordt aanbevolen het bier te schenken bij een temperatuur tussen de 6 en 8 graden Celsius. Bokbier smaakt ook prima in culinaire gerechten. Je kunt er verschillende soorten vlees mee stoven of je schenkt het in de mosselpan. Ook wildgerechten kunnen met de smaak van bokbier zeer verrassend verrijkt worden. Probeer het in gerechten met eend, fazant, gans, konijn, haas, everzwijn of hert. De maak van het bokbier door de jus versterkt de smaak van het wild. Bokbier smaakt prima in de uiensoep. Wanneer je het bier in een gerecht wilt verwerken, zorg dan voor een gelijkmatige dosering. Voeg het voorzichtig, stapsgewijs, al roerende toe. Voeg je namelijk ineens teveel bier aan het gerecht toe, dan zou het gerecht bitter kunnen gaan smaken. Voeg bij stoofgerechten ongeveer 10 tot 15 minuten voor de eindtijd nog een scheut toe voor een extra (doch subtiel) accent.

  • zie etiket op de flesHoudbaarheid
  • meer dan 40 verschillende soortenSoorten
  • Alcoholische drankenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Bokbier

Bokbier is een zogenoemd ?speciaalbier?. Bokbier is in een bepaald seizoen verkrijgbaar. Deze periode ligt in de maanden oktober tot en met februari, waarbij de piek in de maanden oktober en november ligt. Daarom wordt het bier ook wel eens ?herfstbier? genoemd. Er is een onderlinge afspraak gemaakt over de datum van uitgifte (vanaf 21 september) tussen de brouwers die zijn aangesloten bij het Centraal Brouwerij Kantoor. Bijna alle brouwerijen hebben een bokbier in het assortiment. Bokbier is het meest gedronken speciaalbier in Nederland. Het is een sterk, in de regel ondergistend, bier, met een hoger alcoholpercentage dan het ?normaal gebrouwen bier?.

Vroeger was het bokbier donkerrood van kleur en had het een typerende moutige tot karamelachtige smaak. Het alcoholpercentage lag rond de 6,5%. Tegenwoordig zijn er echter ook zwaardere soorten bokbier en wordt er flink op los geëxperimenteerd (wat betreft de grondstoffen). Er zijn daarbij inmiddels ook varianten op de markt die een lichte kleur hebben. De Bierverordening die bepaalde eisen stelt aan het bokbier, verlangt een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato. Voldoet het bier aan die eis, dan mag het bokbier genoemd worden.

Het eerste Nederlandse bokbier werd in 1982 gebrouwen door de Arcense Bierbrouwerij. De Amstel Brouwerij bracht in 1983 het Amstel Bokbier op de markt. Tegenwoordig zijn er meer dan veertig verschillende soorten bokbier op de markt. Bokbier is geen Belgische uitvinding. De Belgen kwamen in 1993 met het eerste bokbier op de markt (van Chouffe). Het bokbier vindt zijn oorsprong in Einbeck , maar werd voor het eerst (tussen 1612 en 1614) gebrouwen in Beieren, ?nach Einbecker Art? (op Einbeckse wijze). In het Beierse dialect heette het bier: Ainpöckig bier, wat verbasterde van Ein Pöck naar Ein Bock. Daar komt de naam ?bokbier? vandaan. Maar er zijn meerdere verklaringen voor het gebruik van de naam ?bokbier?.

Bokbier is verkrijgbaar is vanaf eind september tot februari in de supermarkt verkrijgbaar. De slijterij heeft daarbij het meest uitgebreide assortiment. Bokbier is een aantal maanden houdbaar. Zie hiervoor de informatie op het etiket. Het alcoholpercentage varieert van 6 tot 7%, maar er zijn ook enkele van 8%. Een dubbele bok is een zwaardere variant van het herfst bokbier en er is ook een winter bokbier (Dommelsch Winterbok).

Enkele gebruiksvormen van Bokbier

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Bokbier