Witbier

Hier vertellen wij je alles over Witbier. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Witbier.

Gebruik van Witbier

Witbier smaakt koud en het liefst vers getapt, heerlijk fris. Het is een verkoelend en dorstlessend drankje op warme dagen en het smaakt prima bij lichte maaltijden. Je kunt wit bier ook als ingrediënt gebruiken in de keuken. Witbier kan een fris accent geven aan stoofvocht en licht gebonden sauzen bij groenten als asperges, witlof, schorseneren en bleekselderij. Voeg een scheutje witbier toe aan een crème- of lichtgebonden soep. Je kunt witbier gebruiken in een dressing bij verschillende slasoorten met frisse groenten als komkommer, radijs en tomaat, al dan niet gecombineerd met fijngesneden stukjes vlees als ham, rosbief of kipfilet. Witbier is een goede begeleider bij maaltijden met vis. Maar ook in de bouillon waarin vis wordt gestoofd of gepocheerd misstaat een scheutje witbier niet. Denk hierbij ook aan de bereiding van schaal- en schelpdieren, waaronder mosselen. Een fruitsalade krijgt een extra accent door het toevoegen van witbier, vooral als deze goed koud wordt geserveerd.

  • verschillend, raadpleeg de informatie omtrent houdbaarheid op het etiketHoudbaarheid
  • veel verschillende merken, smaken, alcoholvrij wit bier, Belgisch witbier, Weißbier/Weizenbier, Nederlands witbier, Weizenbier: Hefeweizen, Dunkelweizen, Kristallweizen, WeizenbockSoorten
  • Alcoholische drankenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Witbier

Witbier (tarwebier) is bier van hoge gisting. De benaming slaat waarschijnlijk op het woord ‘weit’, wat in het Oudhollands ‘tarwe’ betekent. In Duitsland gebruiken ze ook het woord Weißbier of Weizenbier. Weizen is Duits voor tarwe. Witbier wordt dus niet alleen met gerstemout gebrouwen, maar ook met tarwe en soms ook met haver. Het alcoholpercentage ligt iets hoger dan het reguliere bier, meestal tussen de 5 en 6 procent. Er zijn verschillende bekende bierbrouwerijen die bekend staan op hun witbier. Het betreft bierbrouwerijen uit Nederland, België en Duitsland. Belgisch witbier stamt direct af van het oorspronkelijke bier uit Vlaanderen, zoals dat al in de Middeleeuwen werd gebrouwen. Weizenbier of Weißbier is tarwebier van Zuid-Duitse of Beierse oorsprong. Weizenbier kun je onderverdelen in vier soorten. Het meest populaire is het Hefeweizen, een blond bier met gist (ongefilterd). Dan is er Dunkelweizen, donker bier (ongefilterd), Kristallweizen, blond bier (gefilterd) en Weizenbock, een stevig biertje met een alcoholpercentage van circa 8 procent. De kleur van witbier kan verschillen. Het zijn qua kleur over het algemeen lichte, vaak wat troebele bieren. Ze hebben een fruitige, zoete en soms licht zure smaak. Een veel voorkomende smaakmaker in witbier is koriander, gedroogde sinaasappelschil en hop. Witbier is verkrijgbaar in de supermarkt, maar voor de speciale biersoorten kun je vooral terecht bij de gespecialiseerde bierwinkels of slijterijen. De houdbaarheid van witbier is voor de verschillende soorten zeer uiteenlopend. Raadpleeg hiervoor de informatie op het etiket van de fles.

Enkele gebruiksvormen van Witbier

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Witbier