Witlof

Hier vertellen wij je alles over Witlof. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Witlof.

Gebruik van Witlof

Witlof

Witlof is koud en warm te consumeren. U kunt witlof verwerken in een salade. U kunt de struikjes koken en gratineren (met kaas) of roerbakken. Door het roerbakken in de wok keert de bittere smaak zich enigszins om naar zoet, waardoor kinderen het ook heel aangenaam zullen vinden. U kunt witlof ook in de oven bereiden in ovenschotels of op de klassieke manier met ham en kaas. Witlof blijft bij het koken mooi wit wanneer u enkele druppels citroensap aan het water toevoegt. Laat witlof niet te lang in het water liggen. Dan verdwijnen namelijk de vitaminen en mineralen. Het schoonmaken van witlofstruikjes doet u door enkele van de buitenste bladeren te verwijderen. Het onderste stukje snijdt u weg. Wanneer u een deel van de pit (ongeveer 1,5 centimeter) wegsnijd, neemt u een deel van de bittere smaak weg. Wanneer u bij het koken naast het water wat melk toevoegt, haalt u de bittere smaak ook wat weg. Tegenwoordig zijn er trouwens ook rassen die niet zo bitter meer smaken. Rauwe witlof heeft een minder uitgesproken bittere smaak. Reken voor het roerbakken of koken van witlof twee struikjes per persoon. Voor een koude bereiding, bijvoorbeeld in een salade, rekent u een struikje per persoon.

  • Cichorium intybus var. foliosumLatijnse naam
  • 1 week (in de koelkast)Houdbaarheid
  • witte en rode witlofSoorten
  • BladgroentenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Witlof

Witlof is een bladgroente en behoort tot de familie van de chicorei-achtigen, net als de als de andijvie en roodlof. Witlof is ook bekend onder de naam Brussels lof. Witlof wordt in het donker geteeld. Zo behoudt de lof de witte kleur. Witlof staat bekend om de uitgesproken bittere smaak.

U kunt het hele jaar door witlof verkrijgen. Let u bij de aankoop of witlofstruiken stevig en onbeschadigd zijn. Beschadigde plekken op de struik kunnen snel verkleuren en bederven. De kleur moet wit tot gelig zijn. Bent u van plan de stuiken in zijn geheel te gebruiken dan kunt u struikjes kiezen die een mooie vorm hebben. U kunt witlof een week vers houden. U moet ze koel en donker bewaren, bijvoorbeeld in de groentelade van de koelkast. Witlof verkleurt groen als ze aan zonlicht wordt blootgesteld. De groene bladeren kunt u beter verwijderen. Door witlof op een donkere plaats te bewaren voorkomt u de bittere smaak. U kunt witlof het beste gedurende de wintermaanden invriezen. U moet de groente hiervoor eerst blancheren. De blancheertijd is voor gesneden witlof 2 minuten. Voor hele struikjes blancheert u ze 4 minuten.

Enkele gebruiksvormen van Witlof

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Witlof