Beschuit
Hier vertellen wij je alles over Beschuit. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Beschuit.
Gebruik van Beschuit
Het meest bekende Nederlandse gebruik van beschuit is het aanbieden van beschuit met muisjes aan het kraambezoek bij de geboorte van een kind. Dit is een traditie die al ontstond in de 17e eeuw. Muisjes zijn gesuikerde anijszaadjes. De roze met witte muisjes komen op het beschuit als de baby een meisje is. Bij een jongen zijn dat blauwe met witte. Beschuit kunt u op allerlei manieren beleggen, zowel met hartig als met zoet beleg. Ook aardbeien (met of zonder slagroom) smaken goed op het beschuit.
Paneermeel kunt u gebruiken voor producten die u van een krokant laagje wilt voorzien, zoals kroketten, schnitzels, kipnuggets, visfilet. In plaats van paneermeel kunt u ook bloem gebruiken. Paneermeel is ook goed voor het verkrijgen van een lekker krokant korstje op gerechten die u wilt gratineren onder de grill. U verdeelt een dunlaagje paneermeel over het gerecht en strooi verspreid over het gerecht een vlokje boter.
- 1 jaarHoudbaarheid
- gewoon beschuit, volkoren, meergranen, vitaal, TwentscheSoorten
- BroodCategorie
- neeIn te vriezen
Algemene informatie over Beschuiten
Beschuit is een broodsoort. Beschuit wordt in rollen verkocht. Een rol beschuit bestaat bijna altijd uit 13 stuks. Het woord beschuit is verwant met het Franse woord ?biscuit? en het Italiaanse woord ?biscotto?. De Franse en Italiaanse benamingen zijn verbasteringen van het Latijnse woord ?bis coctus?, wat tweemaal gebakken betekent. Vroeger werd beschuit ook ?tweebak? genoemd. Beschuit wordt twee keer gebakken. De eerste keer als een plat rond broodje, de beschuitbol. Deze is overigens ook nog verkrijgbaar. Na het doorsnijden wordt het broodje nog eens gebakken.
De standaard ingrediënten voor het maken van beschuit zijn: bloem, gist, zout en eieren. Soms wordt in plaats van eieren ook lecithine en vet gebruikt. Dit maakt de houdbaarheid van het beschuit groter. Verdere bestanddelen zijn: beschuitgelei. Dit bestaat uit glucosestroop, suiker, water, plantaardig vet, emulgatoren, gelatine, rijsmiddel en kleurstof. Vroeger werd melk in plaats van water gebruikt. Melk houdt echter vocht vast en zorgt voor een minder bros resultaat.
Het beschuit wordt ingepakt in ribbelkarton en folie. Het ribbelkarton moet ervoor zorgen dat het beschuit door aanraking niet meteen beschadigd raakt. De folie wordt gebruikt om het beschuit tegen vocht te beschermen. Indien u beschuit op een droge plaats bewaart, bijvoorbeeld in de voorbestemde beschuitbus, blijven ze ongeveer een jaar goed. U kunt beschuit gebruiken als droge, licht verteerbare broodvervanger.
Paneermeel is het afvalproduct uit de beschuitindustrie. Het kan ook worden gemaakt van geroosterd oud brood of door het tegen elkaar wrijven van twee beschuiten. Paneermeel zorgt voor een krokant korstje wanneer je een product door paneermeel wentelt en bakt of frituurt. Om het paneelmeel goed te laten hechten wordt het te paneren product eerst door wat losgeklopt ei(wit) gehaald. Paneermeel is een jaar houdbaar, mits goed bewaard. Het beste is in een goed afgesloten bus, waar geen vocht bij kan komen.
Enkele gebruiksvormen van Beschuit
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Beschuit
-
Recept
Karnemelk met beschuit410m
-
Recept
Gehaktballen van vroeger41u
-
Recept
Indische gehaktballetjes445m
-
Recept
Gehaktballen420m
-
Recept
Beschuitpudding met sinaasappel41u30m
-
Recept
Minipizza's met ham en ananas410m